Stavanger-bedriften Roxel har vokst raskt etter etableringen i 2010. I fjor fortsatte framgangen. Inntektene passerte for første gang en halv milliard og endte på 502 millioner kroner. Det var en økning på drøyt 60 prosent fra 310 millioner i 2016.

– Totalt sett er jeg veldig fornøyd med fjoråret. Men resultatet skulle vært litt bedre, sier administrerende direktør Dag Øyvind Meling til Sysla.

Fakta

Roxel

  • Etablert i 2010 av Trond Ferkingstad og Dag Øyvind Meling
  • Hovedkontor på Tasta i Stavanger
  • 183 ansatte og om lag 70 innleide
  • Konsernet består av 10 datterselskaper: Roxel Tekniske, Roxel Infra, Roxel Hvac, Roxel Aqua, Roxel Energy, Roxel Products, Roxel Aanestad, Roxel Promech, Roxel Rigquip, Roxel Solutions
  • Dag Øyvind Meling, Trond Ferkingstad og Sigve Sandvik eier 55 prosent, mens resten er eid av to investorgrupper og en rekke småaksjonærer

Resultatet før skatt ble 9,7 millioner. Det var riktignok en vesentlig forbedring fra fire millioner året før, men overskuddet er altså fortsatt relativt beskjedent.

– Den viktigste årsaken er at vi har brukt 42 millioner på egenutvikling og vekst, forklarer Meling.

Kraftig omstilling

Roxel leverer tjenester innen elektronikk og automasjon. Da bedriften ble etablert i 2010, var oljenæringen den viktigste kunden. For tre år siden kom 90 prosent av inntektene fra oljebransjen, men blant annet som følge av krisen i næringen har situasjonen endret seg dramatisk. I dag kommer kun 10 prosent av omsetningen fra olje og gass.

 

Istedenfor har blant annet bygg & anlegg og veiprosjekter blitt viktige bærebjelker i konsernet, som består av ni datterselskaper.

Roxel har fått ros for sin vellykkede omstilling, senest i statsminister Erna Solbergs nyttårstale tidligere i år.

– Aktivitet i vår oljerelaterte virksomhet begynner å ta seg litt opp, men jeg tror også 2018 blir et vanskelig år der, sier Meling.

Ansetter

Likevel tyder alt på at veksten fortsetter for selskapet. Kalkylene viser at inntektene vil passere 800 millioner i 2018.

For ett år siden uttalte Meling at målet var milliardomsetning i 2020. Det målet er for lengst oppjustert. Slik det ser ut nå, vil selskapet nærme seg to milliarder da.

Bedriften har i dag 200 fast ansatte og mellom 80 og 100 innleide. Også der blir det økning de neste månedene.

– Vi kommer trolig til å få om lag 40 flere fast ansatte i løpet av året, sier Meling.

Alle datterselskapene utenom ett leverte positivt resultat i fjor. I Roxel Tekniske, som står for satsingen på bygg & anlegg, ble det underskudd.

– Årsaken var at vi etablerte nye kontorer i Tromsø og Asker. Vi har begynt å få mange oppdrag utenfor egen region, sier Meling.

Satser på havbruk

For Roxel-sjefen er satsingen på havbruk blant det aller mest spennende som skjer i år. Selskapet har satset millioner på teknologi som skal gjøre om ledige oljerigger til oppdrettsanlegg langt til havs. I løpet av året ventes svar på om Fiskeridirektoratet godkjenner konseptet.

Når planene skal gjennomføres, vil det ifølge Meling kreve ytterligere investeringer på om lag en milliard kroner. Med på laget er blant andre fôrgiganten Nutreco.

– Vi bruker enormt mye tid på dette prosjektet for tiden, sier Meling.