Har utvunnet bitcoin for millioner

Her inne i «hot box» er det 57 varmegrader. Kjøleviftene til nesten 2000 små datamaskiner durer så fælt at man trenger hørselvern. Siden mars er det utvunnet bitcoin for flere millioner kroner.


  • Einar Aaarre og Tor Høvik (foto)/Bergens Tidende
Publisert

Midt i ståket i Dale Fabrikker i Vaksdal i Hordaland, står Fremskrittspartiets mangeårige stortingsrepresentant og statssekretær, Gjermund Hagesæter.
Da han sluttet på Stortinget i fjor, var han lysten på å jobbe med finans.

Nå er han medeier og talsmann i det nye Stavanger-baserte selskapet Kryptovault Dale AS, som investerer stort for å gjøre de nedslitte fabrikklokalene til et moderne datasenter.

Store planer

Siden oppstarten i mars er 122 bitcoin utvunnet.

Fredag var en bitcoin priset til ca. 70.000 norske kroner, og fangsten på 122 bitcoin tilsvarer verdier for rundt 8,5 millioner norske kroner.

– Vår første kunde er et kinesisk selskap. Det er de som eier de 2000 datamaskinene som jobber nå. I fremtiden blir det flere, sier Hagesæter til BT.

Da snakkes det om å installere 83.000 minere til en samlet verdi av over to milliarder kroner. Minere er små datamaskiner som utvinner kryptovaluta.

Japanerne kommer

– Vi har avtale med et stort japansk selskap med 60.000 ansatte. Det er et velkjent og velronnemert selskap. Når vi ikke kan fortelle hvem dette er nå, skyldes det at det kan være børssensitiv informasjon, sier Hagesæter.
Etter det Bergens Tidende erfarer, er det snakk om internett- og finansforetaket GMO Internet som satser på å bli verdensledende på bitcoinutvinning.
Selskapet har det siste året nesten fordoblet sin egen markedsverdi på Tokyo-børsen.

E24 skrev før helgen at GMO har satt av 32 millioner dollar til bitcoinutvinning.

Velger nordiske land

Hver måned sender selskapet ut børsmeldinger om hvor mange bitcoin som er utvunnet, og i april var summen 373.

Opplysningene bekreftes på blokkjedenettstedet Steemit, der det skrives at GMO betrakter bitcoin som “universelle fremtidige penger, som over tid vil overvinne politiske og statlige grenser.»

Hittil har mye av utvinningen skjedd i Kina, men de nordiske landene regnes som stadig mer interessante på grunn av lave strømpriser.

I mars registrerte GMO sitt datterselskap GMO-Z.COM NORWAY AS i Norge.

En aprilspøk

Da Bergens Tidende og Sysla for to måneder siden skrev at det skulle utvinnes kryptovaluta i den gamle tekstilfabrikken på Dale, mente mange det var en aprilspøk.

Nå er datasenteret i drift. Gründerselskapet Kryptovault, som står bak, har på under ett år skaffet seg kontrakter for over én milliard kroner, ifølge selskapet.

Kryptovault AS ble startet i Stavanger av barndomsvennene Rein-Owe Flister, som er politimann, og IT-utdannede Kjetil Hove Pettersen.
[factbox]Nå har de etablert datasentre i den nedlagte papirfabrikken til Norske Skog på Follum, på Forus i Stavanger og på Dale Fabrikker.
Driften styres fra en felles døgnbemannet sentral i Stavanger.

Norges beste aksjeplukker

For få måneder siden kjøpte Stig Myrseth, omtalt i finanspressen som en av Norges beste aksjeplukker, seg inn i selskapet og ble administrerende direktør.

Han har ord på seg for å sette sammen porteføljer som slår hovedindeksen på Oslo Børs, og står bak flere selskaper innen finanssektoren.

Da han i 1999 startet Orion Securities, var han den yngste nordmannen noensinne til å starte meglerhus. Siden har han vært analysesjef i Terra Markets, før han i 2011 etablerte Dovre Forvaltning.

KORTREIST STRØM: Kryptovault legger vekt på at konkurransefortrinnet til datasentre i Norge er at de tilbyr kortreist og fornybar kraft. Rundt 90 prosent av kostnadene er nettopp strøm.
TOR HØVIK

Blitt godt kjent i Asia

– Kryptovault har tatt «pole position» – beste plassering – i datasentermarkedet for kryptomining i Norge. Vi er allerede blant aktørene med størst kapasitet på den vestlige halvkule, sier Myrseth.

Ifølge ham har selskapet etter bare vel ni måneders drift rukket å bli godt kjent i Asia i kryptominingindustrien.

Nå vil selskapet lande flere datasenterkontrakter, og etablere Norge som stor på infrastrukturdelen av blockchainverdikjeden. Det innebærer å tilby lokaliteter som egner som datasenter – tilby strømløsninger, drifte maskinparken og sørge for sikkerhet.

Vil sette fartsrekord

– Drømmen vår er å slå fartsrekorden fra null til én milliard kroner i omsetning, samtidig levere gode resultater og positiv kontantstrøm. Vi har en god ordrebok, men vi er ikke der ennå, men vi er ikke langt unna heller, sier Myrseth.

Gjermund Hagesæter kom også inn i selskapet etter nyttår.

– Vi kan nå produsere med 17 MW (megawatt) strøm i Dale. I samarbeid med BKK, som leverer strømmen, ønsker vi å øke kapasiteten til 120 MW. Det er ekstremt mye og krever nye kabler og transformatorer. Vi snakker om investeringer i 100 millioners klassen, sier Hagesæter.

I BITCOINFABRIKKEN: Fremskrittspartiets mangeårige stortingsrepresentant og statssekretær Gjermund Hagesæter gikk ved nyttår inn i Krytpotvault Dale AS og satser på kryptoutvinning.

Vil bemanne opp

Når disse investeringene er gjort, regner Hagesæter med at bemanningen vil øke fra dagens to–tre personer til 20 i Dale.

Han legger vekt på at konkurransefortrinnet til datasentre i Norge er at de tilbyr kortreist og fornybar kraft. Rundt 90 prosent av kostnadene er nettopp strøm.

– Jeg har lest at land som Venezuela og Kasakhstan kan tilby enda billigere strøm, men vi har i tillegg et forutsigbart og stabilt politisk system, noe som oppdragsgivere i Asia etterspør. Dessuten er Norge ett av verdens mest digitaliserte land, med høy kompetanse, sier Hagesæter.

– Påvirkes ikke av bitcoinkursen

Eks-politikeren mener gode politiske rammebetingelser – der elavgiften er fjernet for datasentre og der det ikke betales eiendomsskatt for maskinparken – også gir Norge et konkurransefortrinn.

– Verdien på en bitcoin har det siste halvåret falt fra 19.000 amerikanske dollar til nå like under 8500 dollar. Har dere ikke fått kalde føtter?

– Nei, Kryptovault AS påvirkes ikke direkte av bitcoinkursen. Det er våre oppdragsgivere som er eksponert for kurssvingninger. Som datasenter selger vi bare tjenester til dem som driver blokkjedeteknologi, sier Hagesæter.

STØYPLAGER: Naboene til Dale Fabrikker i Vaksdal har klaget på mye støy fra bitcoinutvinningen.
TOR HØVIK

– Ikke i all fremtid

Han er opptatt av at det ikke er sikkert Kryptovaults datasentre kommer til å bli brukt til utvinning av kryptovaluta også om fem år.

– Vi selger datatjenester til dem som kan betale. Nå er det størst etterspørsel fra dem som driver blokkjedeteknologi og utvinning av kryptovaluta. Men det er ikke sikkert at det blir slik i all fremtid, sier Hagesæter.

Men han tror veksten kan komme på andre områder som krever datakraft.

Økt behov for datakraft

– I 2015 laget Ericsson en analyse som viste at det var fem milliarder tilknytningspunkter for data i verden. I 2020 vil det øke til 50 milliarder, sier Hagesæter.

– For eksempel vil nye selvstyrte biler krever nye datapunkter og enormt med datakraft.

Han legger til at hver gang du bruker smarttelefonen og sender en e-post eller noe til skyen, så aktiviseres flere datasentre.

Antall tilknytningspunkter øker, mengden data som overføres øker og dermed øker behovet for datakraft, sier Hagesæter.

VARMT: 2000 datamaskiner produserer mye varme i lokalet.
TOR HØVIK

Støyklager fra naboer

Ute av bitcoinfabrikken i Dale kan vi ta av hodebøylene som beskytter mot den enorme støyen i fabrikken.

Det er viftene som kjøler ned maskinen som avgir så mye bråk at naboene klager.

Gjermund Hagesæter sier Kryptovault har engasjert eksperter for å utarbeide tiltak.

– Vi skal bygge oss opp på Dale, og ønsker et godt forhold til naboene. Støyklagene er noe vi prioriterer, sier Hagesæter.

Del på
facebooktwitterlinkedinemail