Lars Raunholt. Foto: Fredrik Refvem

Oljeroboter kutter jobber offshore og skaper nye på land

Sandnes-selskapet Robotic Drilling Systems jakter 10–15 nye kolleger, men skulle gjerne ansatt flere. Gründer Lars Raunholt ser store muligheter for selskapet og samfunnet med robotisering.


  • Christian Gran Svenningsen
Publisert

– Vi ser en utvikling fremover med færre folk som jobber offshore og flere på land. Det er noe folk ønsker, og våre roboter gjør det mulig. Det gir også muligheten til å bygge nye høyteknologiske arbeidsplasser, sier Raunholt til Aftenbladet.

Selskapet har siden 2005 utviklet en robotløsning for ubemannede boredekk. Denne er på vei ut til flere land- og vannbaserte borerigger i 2018. Det betyr ikke nødvendigvis at det blir færre arbeidsplasser.

I fjor ble bedriften kjøpt av et stort amerikansk selskap, børsnoterte Nabors Industries – med verdens største landbaserte riggflåte.

Roboter skaper flere arbeidsplasser

Mange tenker at robotene kommer for å stjele arbeidsplasser, men for RDS er det annerledes. Raunholt har jobbet med roboter i mange år og ser at det er et kompetanseskifte og i deres tilfelle skapes det behov for flere arbeidsplasser.

– Skaper robotisering og digitalisering flere jobber?

– For oss gjør det jo åpenlyst det. Trenden har jo vært at man har flyttet produksjonen ut i verden for å spare. Mye kan man begynne å flytte hjem igjen fordi robotteknologi gjør at man kan produsere billigere i høytkostland.

Med robotiseringen ser Raunholt at det skapes ny industri og arbeidsplasser. Det motiverer ham. Og han ser at et kompetanseskifte som blir stadig mer aktuelt.

– Jeg tror det er ekstremt viktig med omskolering. Måten man arbeider på har endret seg betraktelig. Istedenfor å sitte på en dreiebenk, så programmerer du en dreiebenk, sier gründeren.

Tilbake i 2015 var de 17 ansatte i RDS. De er nå flere og ser også behov for å styrke stallen ytterligere.

– Vi er i dag 26 ansatte. Vi ansatte akkurat fem personer og har planer om å være mellom 35 til 40 i løpet av året, bekrefter Raunholt.

Øker sikkerheten og sparer millioner

Målet med robotløsningen er å hjelpe oljeselskapene med å effektivisere boringen. Uten folk på dekk øker det sikkerhet samtidig som man sparer tid og penger.

– Denne erstatter en viktig funksjon i en boreoperasjon og automatiserer hele prosessen. Manuelt gjøres denne 4000 ganger årlig, sier gründeren.

Roboten på bildet kalles for en «drillflowrobot» og sørger for at monteringen av rør på oljerigger skal være så effektive og presise som mulig.

– Det våre roboter gjør er å øke effektiviteten og sikkerheten. Selv om denne automatiseringen tar vekk behovet for mennesker på boredekket, trengs det fortsatt folk til å kontrollere systemet, sier Lars Raunholt.

– En borerigg koster Statoil og andre oljeselskaper fem til seks millioner hver dag, så deres løsning kan gjøre store endringer. Har det blitt bevist?

– Vi har ikke sett resultatene enda, men vi har gjennomført flere studier som beviser at vi kan bespare selskapene for mellom 20–40 riggdøgn med robotisert teknologi. Det tilsvarer omtrent 200 millioner kroner i året, sier han.

Iframe
Del på
facebooktwitterlinkedinemail