Johan Castberg-feltet. Illustrasjon: Equinor

Norsk teknologi skal bidra til økt utvinning på Johan Castberg-feltet

Alcatel Submarine Networks vinner kontrakt med Equinor.

Publisert

Equinor har tildelt Alcatel Submarine Networks kontrakt for permanent reservoarmonitorering (PRM), som igjen har tildelt en større underleveranse til Nexans Norway AS.

Det skriver Equinor i en pressemelding fredag.

Seismiske sensorer

– PRM er en sentral del i digitaliseringsstrategien for Johan Castberg, og vil være et viktig verktøy for å øke utvinningsgraden fra Johan Castberg, sier direktør for Johan Castberg-prosjektet, Knut Gjertsen i meldingen.

PRM innebærer at seismiske sensorer installeres permanent på havbunnen, for å gi hyppigere og bedre seismiske bilder av endringer i reservoaret.

Denne type data har et stort potensiale i forhold til visualisering, modellering og etter hvert også prediktive analyser. Både mengden men ikke minst kvaliteten på informasjonen generert fra dette systemet blir derfor sentral i Equinors planer for bruk av digital teknologi på Johan Castberg-feltet, skrive oljegiganten.

Norskutviklet teknologi

Teknologien er norskutviklet, og kontrakten er en utøvelse av en opsjon av rammeavtale for PRM inngått med Alcatel i forbindelse med tilsvarende kontraktsinngåelse for Johan Sverdrup-feltet i Nordsjøen i januar i år.

Johan Castberg og Johan Sverdrup vil dele prosjektledelse for PRM.

Johan Sverdrup og Johan Castberg er de første feltene i verden hvor dette installeres før produksjonsoppstart, opplyser Equinor.

Nexans Norway skal levere subsea-kabler, som skal bygges ved deres fabrikk i Rognan.

Skal levere i 2021

– Denne kontrakten gjør det mulig for oss å bygge videre på kapasiteten vi tidligere i år etablerte for å levere PRM-systemet til Johan Sverdrup, sier Karl Peter Johansen, fabrikksjef på Nexans Rognan.

Om lag 30 personer på Nexans Rognan vil bli involvert i Johan Castberg-prosjektet over en 4-6 måneders periode.

Etter planen skal Johan Castberg-leveransen være ferdig levert i løpet av første kvartal 2021 fra Nexans.

Oljefeltet Johan Castberg er et stort havbunnsfelt som ligger ca. 100 kilometer nord for Snøhvit-feltet i Barentshavet. Det Equinor-opererte feltet har planlagt oppstart i 2022, og vil produsere i 30 år.

Del på
facebooktwitterlinkedinemail