Foto: Jan M. Lillebø / Bergens Tidende

Skal utvinne bitcoin fra nedlagt tekstilfabrikk

Ifølge selskapet er det både miljøriktig og lønnsomt å utvinne kryptovaluta på Dale i Vaksdal kommune.

Publisert

Denne uken bygges deler av de gamle fabrikklokalene på Dale om til et datasenter. Det norske selskapet Kryptovault, som opererer innenfor såkalt blockchain-teknologi, skal ta i bruk rimelig vestlandsk kraft til det som heter high-performance-computing. Ifølge selskapets nettside driver de med kryptovaluta-utvinning.

Kryptovault skal ifølge en pressemelding fra selskapet leie 10 000 kvm. med en opsjon på ytterligere 10 000 kvm.

– Vi har valgt Dale Fabrikker først og fremst på grunn av beliggenhet nær sikker og store mengder kraft, samt den infrastruktur som allerede er på plass, det sier Rein-Owe Flister som er daglig leder i Kryptovault AS i meldingen.

Selskapet opplyser at de allerede har plassert inn de første datamaskinene i anlegget på Dale. Dale Fabrikker, som leier ut plassen til datasenteret, skriver på sine nettsider at de har tilgjengelig 20MW med elektrisitet i dag.

Lønnsom og miljøriktig

Ifølge selskapet vil plasseringen på Dale være lønnsom, miljøriktig og skape arbeidsplasser lokalt.

–Noen av verdens største datasentre ligger i dag i Kina og driftes hovedsakelig på kullkraft. Vår produksjon er basert på kortreist miljøvennlig fornybar vannkraft, sier Flister i meldingen.

Maskinene i anlegget produserer varme som et biprodukt og dette skal kjøles ned ved bruk av vannkjøling.

Flere datasenter har blitt etablert i Norge den siste tiden. Sysla skrev i slutten av januar i år om selskapet REGN Datacenters som har planer om å bygge et datasenter på 24 000 kvadratmeter i Børdalen i Samnanger.

Tilrettelegger for datasenter

– Denne bransjen er veldig på hugget om dagen. Det er selskaper som er på utkikk etter en passende tomt, rimelig kraft og store mengder av det. I tillegg må det være gode muligheter for fibertilkobling, det sier prosjektleder for GreenByte, Tore Mong.

GreenByte er et prosjekt i samarbeid mellom Hordaland Fylkeskommune, BKK og Invest in Bergen. Målet er å tilrettelegge og finne gode plasseringer for aktører som ønsker å etablere datasenter på Vestlandet. Ifølge Mong er datasenter den raskest voksende bransjen i verden, og har vært det i et års tid.

Handler om arbeidsplasser

Tone Hartvedt fra Invest in Bergen, som er en av iniativtagerne til GreenByte, sier at behovet for datasenter vil være økende i fremtiden. Det handler om alt fra digitalisering av bedrifter til omsorgsteknologi.

– Til syvende og sist handler det om å skape arbeidsplasser i regionen. Skyen som alle snakker om finnes jo faktisk et sted nede på jorden, og hvis fremtiden er digital tror vi at behovet for datasenter vil være stort i fremtiden, sier Hartvedt.

Til nå har GreenByte tre lokaliteter som har vært aktuelle for utbygging av datasenter på Vestlandet: Børdalen i Samnanger, Dale i Vaksdal og Matre i Masfjorden.

Del på
facebooktwitterlinkedinemail