Cecilie Cathrine Grimelund Snyen, utvikler i Evry. Foto: Sigrid Haaland

– Jeg tror kvinner av og til har litt andre måter å tenke på enn menn

Cecilie Cathrine Grimelund Snyen (30) jobber som utvikler. Det er ganske uvanlig – i teknologibransjen er bare én av fem kvinner.

Publisert

– Vi fikk internett hjemme da jeg var åtte-ni år, så min interesse for teknologi begynte tidlig, forteller 30-åringen.

Hun ble sittende mye foran PC-en, og lagde nettsider fra bunnen av da hun var 10-11 år gammel.

– Jeg var nysgjerrig på hvordan ting fungerte, forklarer hun.

Interessen for teknologi spilte en stor rolle da hun senere skulle begynne å studere.

– Man legger grunnlaget for hva man bestemmer seg for seinere. Jo tidligere interessen kommer, jo bedre er det, mener hun.

Allsidig jobb

Hun har en bachelorgrad i informasjonsvitenskap og en mastergrad i Advanced Information Systems fra Universitetet i Aberdeen. Som nyutdannet startet hun som utvikler i Evry – og der har hun nå vært i fem år.

– Jeg trives veldig godt. Det er et stort selskap med mange kunder, så jeg er involvert i veldig mye forskjellig. Akkurat nå holder jeg på å lage en nettbank, men det kan være alt mulig, nettsider, apper, forteller Snyen.

Hva skjer med teknologi når én del av befolkningen får bestemme hvordan den skal se ut? Det er tema i denne episoden av podkasten Det vi lever av:

Tidligere denne måneden ble hun intervjuet på scenen da arrangementet Jenter og Teknologi ble holdt i Bergen. Med NITO og NHO som arrangører, var målet å øke kvinneandelen i teknologifagene på alle nivåer i utdanningssystemet.

– Jeg sa til jentene at de måtte følge sitt eget hjerte, og ikke gjøre som alle andre. Hvis du er interessert i teknologi, så gå for all del gå den veien, selv om ikke alle venninnene dine gjør det samme, sier hun.

Saken fortsetter under bildet

Bortimot 300 jenter i ungdomsskolealder var til stede på arrangementet Jenter og Teknologi i Bergen. Her er Cecilie Cathrine Grimelund Snyen, utvikler i Evry på scenen. Foto: Sigrid Haaland

Flest menn

Lenge har teknologibransjen vært dominert av menn – omlag én av fem er kvinner.

– Når vi ser på andre land, velger kvinnene oftere teknologi enn det norske jenter gjør. Hvis de får vite om mulighetene som finnes, og man gir de litt inspirasjon på hva som faktisk er mulig å gjøre, håper jeg vi får flere jenter inn i teknologibransjen, sier Snyen.

I Evry er imidlertid kvinneandelen høyere. Den totale andelen kvinner er på 30,1 prosent, og kvinner utgjør 32,3 prosent av lederne.

– Blant alle nyansatte i 2018 så langt, er 35 prosent kvinner – blant alle nyansatte som er nyutdannet er kvinneandelen på 47 prosent. Det er en en god og riktig utvikling i en mannsdominert industri, sier HR-ansvarlig i Evry, Trond Vinje.

I tillegg til at selskapet jobber aktivt med lederutvikling for kvinner, har de også sett at bruk av spillteknologi i rekrutteringsprosessen har ført til at flere kvinner blir valgt ut.

– Denne vitenskapsbaserte teknologien blir brukt til å vurdere evner, personlighet og egenskaper hos kandidatene. Den menneskelige vurderingen kommer ikke inn før på slutten av prosessen, forteller Vinje.

– Som å lære seg et nytt språk

Snyen mener mangfold er viktig for at teknologien skal bli best mulig.

– I en bransje hvor vi skal løse problemer og utvikle nye ting, trenger vi forskjellige perspektiver på problemet. Jeg tror kvinner av og til har litt andre måter å tenke på enn menn – vi er gjerne mer detaljstyrte. Derfor tror jeg at med flere kvinner i teknologibransjen, så skaper vi bedre løsninger for verden og samfunnet, sier Snyen.

Utvikleren kommer også med en oppmuntring til de som velger en slik utdanning.

– Teknologiutdanning kan virke vanskelig. Å lære seg å kode er som å lære seg et helt nytt språk, og det kan virke litt trått i begynnelsen. Men når man først får det til, er det utrolig gøy, så man må ikke gi opp, understreker hun.

Del på
facebooktwitterlinkedinemail