Tom Morgen fra Anti i samtale med Kristin Odfjell og Johan Odvar Odfjell. Foto: Marie Misund Bringslid

I 2016 solgte han rederiet for fem milliarder. Nå satser han på ny teknologi.

Etter to år i San Fransisco er Johan Odvar Odfjell og Kristin Odfjell tilbake i Bergen, og vier all sin tid til investeringer i ny teknologi.

Publisert

– Det har vært veldig kjekt å komme tilbake til Bergen og se at aktivitetsnivået rundt oppstartsselskaper er betydelig høyere nå enn det var for noen år siden, sier Johan Odvar Odfjell.

I to år har den tidligere bergensrederen og familien vært bosatt i San Fransisco, og tilbrakt mye tid i Silicon Valley for å lære om å investere i ny teknologi.

Nå vil Johan Odvar Odfjell og konen Kristin Odfjell bruke erfaringene til å investere i nordiske oppstartsselskaper gjennom investeringsselskapet Planet 9 Capital.

Tidligere bergensreder

Mens søstrene Helene og Marianne Odfjell arvet riggselskapet Odfjell Drilling, arvet broren Johan Odvar Odfjell kjemikalietankrederiet Jo Tankers.

I 2016 ble kjemikalievirksomheten solgt til Stolt-Nielsen for 575 millioner dollar, tilsvarende om lag fem milliarder norske kroner, og aktiviteten ble flyttet fra Bergen til Rotterdam.

Gjennom sitt holdingselskap, Jo Odfjell, eier Johan Odvar Odfjell fortsatt rederiet J.O. invest og investeringsselskapet Jo Capital, ifølge Kapital.

Han beskriver det som et privilegium å være teknologiinvestor, og hjelpe oppstartsselskaper i tidlig fase, men legger ikke skjul på at det har vært en omstilling fra tradisjonell tankrederivirksomhet.

– Jeg har blitt opplært til at man bygger et selskap stein på stein, beveger seg sakte fremover og har håndfaste verdier. Men når man skal investere i teknologi må man tenke helt annerledes, tørre å ta sjanser og også tørre å feile, sier Odfjell.

Johan Odvar Odfjell og Kristin Odfjell. Foto: Planet 9 Capital

Fra olje til teknologi

Under innovasjonsuken Opp fortalte grunnleggerne av Planet 9 Capital om hvordan de ønsker å investere i ny teknologi, som er både bærekraftig og fremmer mangfold blant gründere.

– Å være i San Fransisco har på mange måter vært en læringsreise. Vi har lært om hvordan man investerer i teknologi, bygget nettverk og håper å kunne dele våre erfaringer når vi nå skal investere i norske og nordiske oppstartsbedrifter, sier Kristin Odfjell.

Hun har mer enn 20 års erfaring fra klinisk forskning, og har blant annet vært engasjert i Helse Bergen sitt behandlingsprogram av angst og tvangslidelser på bare fire dager, som har fått stor oppmerksomhet internasjonalt.

Motivasjonen for å investere i teknologi, er potensialet det har til å endre samfunnet, sier de.

– Vi så hvordan økonomien endret seg fra olje til teknologi, og Silicon Valley var det beste stedet vi kunne dra for å lære mer. For meg er data den nye oljen. Data som vi har tilgjengelig i dag gir enorme muligheter, sier Kristin Odfjell.

Vil investere i kvinnelige gründere

Selv om paret er full av lovord om økosystemet rundt oppstartsselskaper og ny teknologi i Silicon Valley, trekker de frem mangel på mangfold som problematisk.

– Kulturen er slik at menn finansierer menn, det er en gutteklubb. Vår erfaring at mange utmerkede kvinnelige gründere mangler finansiering nettopp på grunn av dette, sier Kristin Odfjell.

Hun forteller at Planet 9 Capital derfor er blitt en del av nettverket Astia Angels, som kun investerer i oppstartsselskaper hvor kvinner er medeiere.

– Når kvinnelige gründer mangler finansiering får de en ufordelaktig start, og det ønsker vi å gjøre noe med. Det er ikke bærekraftig å bare investere i halve befolkningen, sier Johan Odvar Odfjell.

Etter bare tre uker på jobb i Bergen fokuserer de nå på å bli kjent med det norske og nordiske oppstartsmiljøet, og ser på flere spennende muligheter.

Kristin Odfjell trekker frem teknologi knyttet til hav og helse som spesielt spennende.

– Nå må vi først bli litt kjent med miljøet og de ulike selskapene, og så finner vi nok noen hjertebarn som vi vil hjelpe opp og frem etter hvert, sier Johan Odvar Odfjell.

Del på
facebooktwitterlinkedinemail