Dagens nyhetsbrev

Til Aftenposten er budskapet fra Eldar Sætre i den norske oljegiganten at hans olje er mer klimavennlig enn andres olje.

I en kronikk i Aftenposten tegner Sætre opp Statoils omstilling fra å være et «oljeselskap» nå til å bli et «bredt energiselskap» i fremtiden.

Men han tror den oljen som blir etterspurt vil bli produsert. Hvis produksjonen kuttes i Norge, vil tomrommet bli fylt av andre.

Mer leting og mer utvinning i Norge mener Sætre derimot en del av klimaløsningen fordi at i selve utvinningen er utslipp fra oljeproduksjon i Norge halvparten av det globale gjennomsnittet.

I 2015 nådde Statoil målet om å redusere CO2-utslippene for norsk sokkel med 800 000 tonn. I september i år var klimamålet for 2020 allerede nådd. 

Samtidig som han utvinner olje satser Sætre stadig mer på fornybar energi.

I Danmark byttet energiselskapet Dong Energy nylig navn til Ørsted på grunn av sin grønne satsing.

Energiselskapet solgte i fjor sommer andelene i de fire norske oljefeltene til Faroe Petroleum. På høsten kom meldingen om at Dong Energy vurderte å selge seg ut av olje og gass for å styre investeringene inn i fornybar energi.

I mai ble det klart at det statlige danske energiselskapet solgte resten av olje- og gassvirksomheten for 11 milliarder kroner.

Danskene satser nå sterkt på havvind og kvittet seg med navnet som stod for Dansk Olje og Naturgass. I stedet  “tok de en Tesla” og kalte selskapet opp etter avdød vitenskapsmann.

Også den franske energigiganten Engie vil gå i en grønnere retning, og har funnet en ny eier til olje- og gassvirksomheten i det britiske investeringsselskapet Neptune.

Statoil planlegger å investere 100 milliarder kroner i fornybar energi til 2030, og satser både på havvind og solenergi. Forrige uke meldte de sine første solinvesteringer i Brasil.

Det er likevel utaktuelt å fjerne “oil” fra navnet.

– Olje blir viktig i mange år. Vi er komfortable med å ha «oil» i navnet, sier Sætre til Aftenposten.

Få også med deg:

  • Trøims riggselskap Borr Drilling kan ifølge meglerhuset Bassøe ha betalt en solid overpris for selskapets siste oppkjøp av ni jackup-rigger til 1,3 milliarder dollar, skriver Dagens Næringsliv.
  • Få bestilte skip og økte råvarepriser gjør utsiktene i shipping lysere. Shippinganalytikere mener LNG og tank er mest spennende, skriver Finansavisen.
  • Fiskeskitt og fôrrester fra Marine Harvests settefiskanlegg i Steinsvik skal samles sammen og lages til gjødsel. I et nytt prosjekt skal fiskeslammet gjenvinnes. Målet er å produsere gjødsel i storskala.
  • Norske 4subsea etablerer kontor i Brasil, men det har vært krevende å komme seg inn i det sør-amerikanse landet. Nå kan de juble over Shell-kontrakt til 25 millioner i Brasil for å redusere operasjonell risiko og forlenge levetiden til fleksible stigerør.

Kinesisk besøk kan gi økt salg av norsk laks

En kinesisk delegasjon var nylig i Bergen for å lære mer om norsk fiskeoppdrett.

– De ønsker å utvikle havbrukssektoren både i sin region og i hele Kina, sier Tom Kjeseth til Sysla.

Gründer og daglig leder Jan Erik Kyrkjebø i Ecomerden har fått tilbakemelding fra kineserne om at de vil benytte teknologien deres med lukkede semi-merder for bruk i sjøen. Testing hos Sulefisk i Solund i Sogn og Fjordane har så langt vist gode resultater for Ecomerden.

Kyrkjebø mener interessen fra kineserne innebærer et stort potensial både for levering av norsk laks til Kina og eksport av semi-lukket merdteknologi fra Bergen.

Kina kuttet diplomatiske forbindelser med Norge da Nobels fredspris gikk til Liu Xiaobo i 2010. Forholdet mellom de to landene ble normalisert mot slutten av fjoråret. Det ga håp om nye muligheter for norsk sjømat, men foreløpig har det blitt eksportert svært lite fisk til Kina.

– Den delegasjonen som var her rapporterer direkte til myndighetene i Beijing. Jeg føler vi har bidratt til å gi et mer positivt bilde av norsk laks, sier Kyrkjebø.