Man regner med at shipping-giganten Maersk mottar 3300 bookinger på containere, noe som tilsvarer en omsetning på omtrent en milliard danske kroner om dagen.

Derfor er det alvorlig når bookingssystemet deres i forrige uke ble slått ut av et dataangrep.

– Petya-viruset blir garantert ikke det siste angrepet som også retter seg mot industrien,  sier sikkerhetsekspert Chris Dale fra Netsecurity i denne episoden av Sysla Teknologi.

Oppdatering mandag ettermiddag: Maersk melder nå at alle deres IT-systemer er i normal drift etter angrepet. 

Angrepene har endret seg

I “alle tider” har forbrukere blitt utsatt for virus, typisk sendt ut fra angripere via en alminnelig e-post. Men nå har noe skjedd i den mørke delen av internett.

Les også: Advarer mot digitale pirater

Det startet med Wannacry-angrepet i mai. Aldri før har verden opplevd et ransomware-angrep som rammet så bredt. Alt fra private datamaskiner til større selskaper ble rammet.

Chris Dale sikkerhetsekspert i Netsecurity Foto: Chris Ronald Hermansen

27. juni kom Petya-viruset. For første gang blir den fysiske delen av industriselskapers virksomhet slått helt ut av et så omfattende dataangrep.

Les også: Det digitale kappløpet i shipping er i gang

– Det har skjedd et veldig viktig skifte med disse angrepene. Nå kan viruset utnytte sårbarheter i programvare for å spre seg, man er ikke lenger avhengig av at noen klikker på en e-post-lenke for å komme seg inn, sier Dale i podcasten.

Noen utvei?

Men hva er et ransomware-virus? Hvorfor er det det “heteste” blant hackere om dagen? Hvem kan stå bak? Dette, og hva Dale mener industriselskapene kan gjøre for å beskytte seg, hører du i Sysla Teknologi.

Hvis du liker denne podcasten, er dert veldig hyggelig om du deler den med noen du tror kan like den. Tips, ris eller ros kan sendes hit. Abonner gjerne på oss i iTunes.