Tor Allen Widing i Fearnley Offshore Supply mener den nye kommersielle levealderen for et offshore-skip har sunket betydelig de siste årene.

Analytiker Stig Erik Kyrkjeeide tror ikke overkapasiteten på tilbudssiden for offshore-skip er så avskrekkende som mange tror.

Pareto-analytiker Synnøve Gjønnes mener 2 av 3 båter i opplag aldri kommer tilbake i jobb igjen.

Klikk her for å høre podcasten i avspilleren din, eller klikk play under for å høre den her.

Vil du vite mer om opplag? Fortsett å lese:

Opplag.

Om skip: det å ligge uten beskjeftigelse, som regel på grunn av manglende fraktoppdrag.

Kilde: Store norske leksikon

Under tankskipkrisen på 1970-tallet fylte store tankskip norske fjorder. Tre år etter oljeprisfallet høsten 2014, er det skip og rigger knyttet til oljeutvinning som ligger i opplagsbøyene.

I februar 2017 lå over 180 norskkontrollerte offshore service-skip i opplag, av en total flåte på drøye 600 fartøy.

Per november i år er antallet fartøy i opplag 135 ifølge Opplagsregisteret. På verdensbasis ligger antallet et sted fra 1000 fartøy og oppover, avhengig av hvor små fartøy en tar med i beregningen.

De neste månedene er det grunn til å tro at en rekke fartøy forlater et trangt spot-marked og går i opplagsbøyene. Sist før helgen opplyste SolstadFarstad at de legger åtte skip i vinteropplag. Storrederiet har om lag 50 skip – en tredjedel av flåten, i opplag fra før.

På denne siden har vi samlet en rekke ressurser om opplag, som kan være av interesse. Nederst finner du fire podcaster, som gir deg svar på mye av det du måtte lure på, og kanskje noen ting du ikke visste at du lurte på.

Her er podcastene:

 

DNV GL: – Den kritiske grensen for opplag går ved ett år

Eirik Jacobsen har nesten 30 år bak seg i klasseselskapet. I denne podcasten forteller han om hvordan opplag ser ut fra et klasseperspektiv. Klikk her for å høre den i podcastavspilleren din.

ABB Marine: – Det tar fort et par måneder å ta et offshorefartøy ut av opplag

Sigurd Korsnes er salgssjef for drilling-segmente i ABB Marine. Han ser ikke vekk fra at rederne kan ha noen overraskelser i vente, når båter skal reaktiveres fra kaldt opplag. Klikk her for å høre den i podcast-avspilleren din.

Kongsberg Maritime: – Mange kloke hoder har forsvunnet ut av rederiene

Det er ikke bare tekniske utfordringer ved å ta båter ut av opplagsbøyene. På de eldste båtene kan det bli en utfordring å få tak i folk som kjenner systemene etter alle oppsigelsene, sier Joakim Strandås i Kongsberg Maritime. Hør i podcast-avspilleren din her.

Pon Power: – Offshorebåter er ikke bygget for å ligge i ro i lang tid

Det er vanskelig å se for seg at de eldste offshore-båtene som ligger i opplag kommer i jobb i Nordsjøen igjen. Men den største faren lurer et helt annet sted i verden, mener Øystein Skår i Pon Power, som har levert diesel-elektrisk fremdrift på mange norske offshore-båter. Klikk her for å høre i avspilleren din.