For snart to uker siden skjedde det flere betydningsfulle oppkjøp i norsk oljebransje.

Først og fremst ble det etter lang tids spekulasjoner endelig klart at HitecVision-selskapet Point Resources kjøper de fleste av ExxonMobils egenopererte felt. Senere samme uke kjøpte Aker Solutions oljeservicebedriften Reinertsen.

I denne Oilcast-episoden snakker sjeføkonom Kyrre Knudsen i Sparebanken 1 SR-Bank og partner Espen Norheim i EY om oppkjøp og fusjoner i oljesektoren.

De mener det er et godt tegn at nye selskaper satser på norsk sokkel.

– For norsk sokkel ser vi positivt på at aktører som ikke har hatt stor investeringsvilje, nå slipper til andre som gir beskjed om at de har det, sier partner Espen Norheim i EY.

Kyrre Knudsen er enig.

– Det er positivt at det kommer til nye, fremoverlente aktører som har lyst til å satse på norsk sokkel. Disse selskapene har kanskje også et oppsett som passer bedre til norsk sokkel enn de aller største , sier Knudsen.

Venter mer

Knudsen og Norheim er enige om at vi trolig vil se flere oppkjøp på norsk sokkel framover.

– Jeg forventer en konsolidering av selskapene for å øke effektiviteten og få ned den totale kostnaden på norsk sokkel, sier Norheim.

Knudsen tror det også vil skje mer på lokalt nivå framover.

– Det begynner med de store, så sildrer det nedover. Det er det som skjer nå. Så blir det veldig spennende å se hva som skjer regionalt. Det er grunn til å tro at bedrifter snakker sammen for å se hvordan de kan jobbe tettere og slås sammen for å komme sterkere ut av dette, sier han.

Hør hele podkasten her: