1. september begynte Torgeir Stordal i jobben som letedirektør i Oljedirektoratet.

De to siste årene har det vært en betydelig nedgang i antallet letebrønner på norsk sokkel sammenlignet med de svært gode årene 2014 og 2015.

Rekordstor interesse

Det bekymrer imidlertid ikke den ferske letesjefen.

– Det ferskeste signalet vi har om interessen for norsk sokkel er den nye TFO-runden, der søknadene ble levert inn i begynnelsen av september. Der har vi rekordhøy søkning, avslører Stordal i denne Oilcast-episoden.

I de årlige TFO-rundene (tildeling i forhåndsdefinerte områder) lyser myndighetene ut leteareal i de mest kjente områdene av norsk sokkel. Årets runde ble lyst ut i mai, og søknadsfristen var 1. september.

Stordal vil foreløpig ikke si noe mer konkret om antallet søknader. Tallene blir først offentliggjort på nyåret.

Barentshavet

Det bores i år flere brønner i Barentshavet enn noen gang tidligere. Blant annet leter Statoil i sokkelens nordligste områder for første gang på flere år. Resultatene har imidlertid vært skuffende.

– Det er for tidlig å trekke konklusjoner for Barentshavet på bakgrunn av det vi har sett i år. Leting handler om langsiktighet, og resultatene må ses over flere år, sier Stordal.

– Det som er positivt, er at brønnene som ser ut til å bli boret neste år, ikke er avhengig av det som har skjedd i år. Det er nye modeller og nye bassenger. Det er viktig å huske på at Barentshavet er veldig stort og variert.

Hør hele episoden her: