– Vi er veldig godt fornøyd med fjoråret. Det begynte litt vanskelig, blant annet fordi vi tapte fem millioner på et enkeltprosjekt, men tok seg veldig opp etter hvert, sier gründer og konsernsjef Dag Øyvind Meling i Roxel.

Fakta

Roxel

  • Etablert i 2011 av Trond Ferkingstad og Dag Øyvind Meling
  • Hovedkontor på Skogstøstraen i Stavanger
  • 150 ansatte og 100 innleide
  • Konsernet består av 11 datterselskaper
  • Dag Øyvind Meling, Trond Ferkingstad og Sigve Sandvik eier 55 prosent, mens resten er eid av to investorgrupper og en rekke småaksjonærer

Sammen med Sigve Sandvik og Trond Ferkingstad etablerte han i 2011 Roxel, etter at salget av Hitecvision-selskapet Hitec Products Drilling hadde gitt dem kapital til å satse på nytt.

Tunell og hotell

Opprinnelig var tanken at selskapet, som leverer tjenester innen elektronikk og automatikk, i hovedsak skulle rette seg mot oljebransjen – offshore og på land.

Fallende oljepris og lav investeringslyst i næringen gjorde imidlertid at den planen måtte justeres. De siste årene har selskapet gått gjennom en omfattende kursendring.

– Vi så at det ville bli for lite å gjøre i oljesegmentet og måtte ta grep. For to år siden hadde vi 80 prosent av inntektene fra olje. Nå er andelen nede i ti prosent, sier Meling.

Konsernet har funnet nytt arbeid i en rekke ulike sektorer. Blant annet er en betydelig kontrakt på byggingen av Ryfast-tunellen mellom Stavanger og Tau vunnet. Selskapet har også en sentral rolle i renoveringen av ærverdige Atlantic Hotel i Stavanger sentrum.

Hør Meling snakke om snuoperasjonen i denne podkasten: 

Lave marginer

Nylig ble konsernets 2016-resultat klart, og tallene viser at omleggingen har vært vellykket. Totalt omsatte selskapet i fjor for 310 millioner kroner, en oppgang på 37,8 prosent fra 225 millioner i 2015.

Omstrukturering og vekst er imidlertid dyrt. Det gjør at selskapets marginer var knappe. Av omsetningen på 310 millioner satt det igjen med et resultat før skatt på drøyt fire millioner kroner – en resultatmargin på 1,3 prosent.

– Det er ingen tvil om at grepene våre har kostet. Pengene har blant annet gått til produktutvikling, nye systemer og opplæring. Men i år blir marginene bedre, vi satser på ti prosent, forklarer Meling.

Milliardomsetning i 2020

Konsernsjefen er sikker på at veksten fortsetter. I årets to første måneder passerte inntektene 100 millioner kroner, og av det sitter selskapet igjen med et resultat på 8 millioner.

Målet er at omsetningen ender mellom 450 og 500 millioner for hele året.

Og selskapet har satt seg høye ambisjoner for årene som kommer.

– Vi håper å nå en milliard i omsetning i 2020. Det målet er absolutt mulig å nå, sier han.

Det betyr også jobb til flere. Selskapet har i dag 150 ansatte og 100 innleide.

– Vi håper at minst 50 av de innleide blir faste i løpet av året, sier Meling.

Tror oljeandelen vil øke

Veksten framover skal blant annet komme gjennom inntreden i enda flere nye markedet. Øverst på prioriteringslisten står fiskeoppdrett, byggeprosjekter og utvikling av smarte byer.

– Havbruk blir veldig viktig for oss framover. Det er en bransje det skjer mye i, og vi har allerede flere prosjekter på gang, sier Meling.

Samtidig peker han på at det skal bygges sykehus for 90 milliarder i Norge de neste årene og at det gjøres store framskritt i utviklingen av smartbyteknologi. De kakene vil Roxel ha en bit av.

– Tror du oljeandelen vil øke igjen etter hvert?

– Det er jeg sikker på. Vi ser at det begynner å skje litt mer i det markedet nå, og på sikt vil det igjen bli viktigere for oss, sier Meling.

Roxel 2016

Tall i millioner kroner20162015
Inntekter310225
Drifsresultat (ebitda)161
Resultat før skatt4-14