– Det er ikke slik at kontraktene bare renner inn, slik som det var før. Vi er utsatt for enorm konkurranse. Vi forplikter det enkelte individ på Kværner, alle ansatte, til å bidra, sa klubbleder  Amram Hadida under Sysla Live på Stord tidligere i juni.

Klikk på play i avspilleren under for å høre hele intervjuet.

Har snudd hver en stein

Det er bare to år siden det var vinn eller forsvinn for plattformbygging på Stord. Hjørnesteinsbedriften har jobbet intenst for å øke konkurransekraften. Nå strømmer milliardoppdragene på, og aktiviteten og optimismen er på vei opp. Men snuoperasjonen skjedde ikke av seg selv. Ikke minst har fagforeningene spilt en nøkkelrolle.

Det har blant annet handlet om at hver enkelt ansatt har måttet gå i seg selv.

– Gå på jobb 110 prosent. Gi fra deg alt du har på verftet, slik at vi kan vinne nye kontrakter, sa Amram Hadida på scenen på Stord.

Amram Hadida, klubbleder Kværner Stord (i midten) under Sysla Live på Stord. Til venstre Kyrre M. Knudsen og til høyre Steinar Røgenes.

– Ikke feite og late

Verken han eller verftssjef på Stord, Steinar Røgenes, ville være med på at de hadde vært feite og late i de gode årene før oljekrisen kom:

– Jeg tror nok vi var litt feite. Men jeg vil på det sterkeste tilbakevise at vi var late. Vi jobbet knallhardt, også i de tidene det var veldig mye å gjøre. Men vi hadde en litt for tungvint måte å jobbe på, sa Røgenes.

– Det handler om å legge til rette. Kutte ut ting du ikke skal gjøre, kutte ut dobbeltarbeid. Gjøre ting automatisk, som du tidligere gjorde manuelt. Og ha godt samarbeid og gode vekslinger mellom de ulike delene i et prosjekt.

– Var tidenes oppgang

Sjeføkonom i Sparebank1 SR-bank, Kyrre M. Knudsen, viste til at på 90-tallet var norsk oljeaktivitet  på rundt 50 milliarder kroner i året.

– Fra 2003 til 2014 går vi fra 50 milliarder til 214 milliarder. Det er en av tidenes oppganger i en råvareindustri. Når du skal vokse mye og fort, og prisen og lønnsomheten er høy, blir det en del ineffektivitet, påpekte han.

Han mener det er veldig lite sannsynlig at vi får se en så stor nedgang som bransjen har vært gjennom, en gang til. Og alle i panelet mener at vi ikke er i nærheten av å ha sett enden på effektiviseringer og smartere måter å jobbe på i oljebransjen.

– Det er ofte i oppoverbakke kampene avgjøres. Men det er de som evner å gi bånn gass etter at de kommer til toppen, som virkelig kan lage distanse. Det er nå vi må jobbe med forandringer, og gire oss opp for neste runde, sa Steinar Røgenes.

Spillet om offshore-flåten

Da det stormet som verst rundt Havila, truet Njål Sævik med å slå familieselskapet konkurs. Det slapp han. Havila er skadeskutt, men rederiet med base i Fosnavåg består. Hva har prisen vært for å holde livsverket flytende? Hva har han lært? Og hvorfor er ikke Havila en del av den nye rederigiganten Solstad Farstad?

Møt blant andre Njål Sævik i samtale med vår journalist Gerhard Flaaten.  

Meld deg på Sysla Live i Ålesund, onsdag 20. september nå

De 50 første plassene går til lavkonjunkturpris, kun kr 1500. Førstemann til mølla.