Et stort antall bedrifter er til stede på oljemessen, og mange håper å skaffe kontakter og kontrakter. De fleste ønsker å få en fot innenfor hos Equinor – den store premissleverandøren på norsk sokkel.

Peggy Krantz-Underland har akkurat tatt over som anskaffelsesdirektør i Equinor. Dermed har hun det øverste ansvaret for kontraktene selskapet deler ut.

– Gjennom nedturen har leverandørene gjort en kjempejobb. Vi mistet 75 prosent av inntektsgrunnlaget og måtte ta grep. Mange har nok møtt oss som en krevende kunde i denne perioden, sier hun i denne Oilcast-episoden.

Hør hele episoden her:

Nå går det bedre i næringen, og oljeprisen er høyere. Likevel må det fortsatt jobbes hardt for å spare kostnader og jobbe mer effektivt.

– Konkurranskekraft er en ferskvare. Vi må ikke hvile på laurbærene nå som prisene begynner å gå oppover. Leverandørene kan ikke slappe av, og det kan ikke vi heller, sier Krantz-Underland.

Som ny anskaffelsedirektør har hun ansvaret for store verdier.

– I fjor kjøpte vi varer og tjenester for 144 milliarder. Det er et av verdens største innkjøpsbudsjetter, så det er enorme verdier. 60 prosent gikk til det norske markedet.  Det vitner om en sterk norsk leverandørnæring, sier hun.

I forbindelse med oljekrisen er Equinor kritisert for å presse leverandørene for hardt.

– Det håper jeg inderlig ikke vi har gjort. Det finnes sikkert eksempler på at vi ikke har gjort jobben på en god nok måte, men vi ønsker å være en åpen og lydhør aktør og er avhengig av leverandører som går med sorte tall over tid og har bærekraftig drift. Vi er ikke tjent med leverandører som blir skviset. Jeg mener absolutt vi har et ansvar for å sikre en bærekraftig utbygging av næringen.

I episoden møter du også administrerende direktør Geir Austigard i Øglænd System. Han ers også er styremedlem i Norsk Industri, og har tidligere advart Equinor mot å presse leverandørene for hardt.