De siste årene har oljeindustrien vært gjennom en stor krise. Den siste tiden er det imidlertid kommet tegn som tyder på at ting er i bedring.

Denne uken offentliggjorde Sparebank 1 SR-Bank et ferskt konjunkturbarometer for Hordaland, Rogaland og Agder-fylkene. 60 prosent av de spurte bedriftene tror på oppgang i tiden framover. Spesielt for bedrifter med betydelig omsetning fra oljeindustrien er signalene langt mer positive enn de siste årene:

 

– Det går bedre for bedrifter med oljeeksponering. Det går faktisk bedre for dem enn for de uten. Sånn har det ikke vært siden midten av 2014, sier sjeføkonom Kyrre M. Knudsen i denne Oilcast-episoden (spill av episoden i vinduet nederst i saken).

Hovedgrunnen til at det går bedre, er imidlertid ikke høyere aktivitet på norsk sokkel. Der er utviklingen forholdsvis flat.

– Det skyldes først og fremst at bedriftene gjør nye ting og går inn i nye næringer. Nå ser vi resultatet av de vi sa var nødvendig for noen år siden. Det er interessant og godt å se at det er mulig å gli over i andre bransjer, sier Knudsen.

Bra for hele Norge

Kyrre M. Knudsen. Foto: Marie von Krogh

Han er ikke redd for at bedriftene igjen skal bli for ensrettede hvis det skulle bli betydelig bedring i oljebransjen.

– De bedriftene som har begynt reisen med å få flere bein å stå på, slutter ikke med det nå. Det er nå de begynner å bære fruktene og vinne kontrakter.

– Hva betyr det for landet som helhet at det nå går bedre for disse bedriftene?

– Dette er et signal om at den delen av næringslivet som har trukket ned økonomien, er i ferd med å snu. Så dette er gode nyheter for Norge, sier Knudsen.

Flere jobber

Også med tanke på arbeidsplasser ser det lysere ut.

– Varslede nedbemanninger har ikke vært lavere siden 2014 – før oljeprisen begynte å falle.  Nå har vi trolig en god periode foran oss, der arbeidsmarkedet nærmest vil bedres dag for dag, sier Knudsen.

Hør hele Oilcast-episoden her: