Ifølge the Global CCS Institute vil det ikke være mulig å nå klimamålene i Parisavtalen uten CO2-håndtering.

– Man er avhengig av at denne teknologien kommer på banen allerede i 2022-2023. Det er ikke så veldig lenge til, forteller analytiker i Nordea Markets, Thina Saltvedt.

– I tillegg må man huske på at det er nå denne teknologien utvikles – slik at hvis vi ønsker å ta en plass her, kan vi ikke vente i 20-30 år – da bør vi gjøre det nå. Så vi bør tørre å gutse litt her, sier hun.

Saltvedt og Øyulf Hjertenes, sjefredaktør i Bergens Tidende, er gjester i den siste episoden av Det vi lever av – Sysla sin nye podkast: Hvor langt har vi kommet i realiseringen av denne teknologien i Norge – og hvor ligger ansvaret for å videreutvikle CO2-håndtering? 

I revidert statsbudsjett for 2018, som ble lagt frem i midten av mai, gikk regjeringen inn for å utsette investeringsbeslutningen for satsingen på karbonfangst og lagring med opptil to år. Fangstprosjektet ved Norcems sementfabrikk skal videreføres, og fredag kom også meldingen om at avfallsanlegget på Klemetsrud i Oslo får et utviklingstilskudd fra regjeringen for CO2-fangst ved anlegget.

Mens det i statsbudsjettet er snakk om millioner i støtte til videreutvikling av CO2-håndtering, er det spådd at teknologien vil koste milliarder å utvikle.

– Det er mange som mener at Norge har et spesielt ansvar her for å være med på å utvikle ny teknologi, all den tid vi tross alt er en veldig stor oljeprodusent selv, sier Hjertenes.