Johan Sverdrup-feltet. Foto: Jon Ingemundsen

Derfor er gigantfeltet Johan Sverdrup så spesielt

I denne Det vi lever av-episoden følger vi feltet fra funn til produksjon.

Publisert

Lørdag 5. oktober startet produksjonen på Johan Sverdrup-feltet i Nordsjøen. Datoen skriver seg inn i norsk oljehistorie – feltet er det tredje største på norsk sokkel og den første gigantutbyggingen siden 1980-tallet.

Aftenblad-kommentator Hilde Øvrebekk har skrevet mye om Johan Sverdrup siden feltet ble funnet.

– Jeg husker det var en tid da vi hadde mange jubelbilder av folk som viste fram olje fra feltet. Det ble kalt sjampanje-olje. Det var som i gamle dager – oljen måtte ikke hjelpes opp, den bare kom opp, sier Øvrebekk i podkasten.

Her kan du høre hele episoden:

Sjeføkonom Kyrre M. Knudsen er klar på at feltet er spesielt.

– Det er kanskje en av de siste elefantene, de virkelig store funnene, og en veldig etterlengtet elefant. Da feltet ble funnet, var det litt solnedgangsstemning på norsk sokkel, så funnet skapte enorm entusiasme, sier Knudsen.

Dempet krisen

Operatør Equinor leverte utbyggingsplanen til Johan Sverdrup i februar 2015. Prosjektet bragte med seg investeringer på rundt 100 milliarder kroner. Omtrent samtidig rammet en av de verste oljekrisene på lang tid norsk sokkel.

– Prosjektet har betydd vanvittig mye for norske leverandører. Det kom da bransjen trengte det som mest. Norske leverandører kutte antallet ansatte kraftig under krisen, men uten Sverdrup ville man nedbemannet mye mer, sier Knudsen.

– Vi må heller ikke glemme at det også i driftsfasen skapes mange jobber. Feltet skal skape store verdier i mange tiår framover, sier Hilde Øvrebekk.

Kyrre Knudsen, fra venstre,, Hilde Øvrebekk og Ola Myrset. Foto: Anders Minge

Del på
facebooktwitterlinkedinemail