Astrid Lescoeur (t.v.) og Lise Susanne Fredriksen. Foto: Jon Ingemundsen.

Oljestudenter må vente på jobb

De trodde de skulle være sikret jobb etter fem år med oljestudier på NTNU, men tilbudene lar vente på seg. Likevel tror Stavanger-kvinnene at de virkelig smarte velger petroleumslinja nå.

I verkstedhallen like bak Lerkendal stadion virker ingen å la seg hefte ved et tilsynelatende kaos. Ledninger løper langs betonggulvet i et sinnrikt system, under ei ståltrapp står noen sylinderformede beholdere i blank plast fylt med en blåstenket væske, to studenter står rundt noe som ligner på en avansert ventil, skriver Aftenbladet.

For Astrid Lescoeur og Lise Susanne Fredriksen ser det hele ut til å gi mening, der de står avslappet med hendene i kjeledresslommene. De to er femteårsstudenter på petroleumsfag på NTNU, selve oljelinja i Norge. Da de begynte, fikk hver student her nesten to jobbtilbud i snitt før de var ferdige.

Siden har det gått nedover, på linje med oljebransjen i Norge for øvrig. Blant andre studenter får petroleumsstudentene høre at de går på arbeidsledighetslinja.

Ingen av de to kvinnene fra Stavanger har foreløpig jobb å gå til når de i juni avslutter fem års sivilingeniørstudier.

– Vi får ikke så mange muligheter som vi trodde da vi begynte i 2012. Da hørte vi at Norge trengte 10.000 nye ingeniører. Nå er det vel nesten 10.000 arbeidsledige ingeniører, sier Lescoeur.

– Det var oppgangstider da vi begynte, men mye kan skje på fem år. Vi var klar over at markedet svinger, men at det skulle gå så mye ned, tror jeg få hadde sett for seg, sier Fredriksen.

– Jobb? Garantert!

For Fredriksen var det litt tilfeldig at hun flyttet til Trondheim og havnet på petroleumsfag.

– Jeg hørte mye bra om byen og NTNU. Og så er jeg fra Stavanger, og da er det lett å se for seg ingeniøryrket og en jobb i oljebransjen. Når du er 18 år, lar du deg også påvirke av at det kom til å være gode muligheter og at vi ville være garantert jobb når vi var ferdige på studiene, sier Fredriksen.

 At de nå ser ut til å stå uten jobb når de er ferdige, kommer ikke som noen overraskelse på de to. Lescoeur har vurdert å bytte studie underveis, men valgte å fortsette. Nå blir det videre studier innen finans i Paris til høsten.

For Fredriksen blir det industriell økonomi ved Universitetet i Stavanger – hvis ting ikke endrer seg.

– Jeg har fortsatt et lite håp om at det skal ordne seg med jobb. Og utdannelsen kommer jeg uansett til å få bruk for, sier hun.

8ad163cf-de82-4b9f-85cd-8618bcfe889e

Yu Liu (t.v.) og Lise Eiane. Foto: Jon Ingemundsen

Rekordkull

Da Fredriksen og Lescoeur begynte på NTNU i 2012, startet de på petroleumsfag sammen med rundt 90 andre. Oljebransjen ropte desperate etter petroleumsingeniører, og universitetet lyttet.

For Yu Liu fra Stavanger og Lise Eiane fra Sola er situasjonen annerledes. Da de begynte i fjor, var det 29 plasser på petroleumsfag. Så langt har elleve av dem skiftet til andre fag siden studiestart. 19 studenter er igjen, etter at Eiane valgte å gå andre veien til det oljerettede studiet.

– Jeg vet at oljebransjen går opp og ned. Faren min er petroleumsingeniør, og han overbeviste meg om at når jeg er ferdig om fire år, vil det være jobbmuligheter, sier hun.

Heller ikke Liu er særlig bekymret. Han tror det kommer til å gå bra.

– På NTNU får vi den beste utdanningen innen Norges viktigste industri. Med den kompetansen vi får, vil også kunne få jobb i oljebransjen andre steder i verden, sier han.