Like før jul var det et rush av selskaper som leverte planer for utbygginger på norsk sokkel til olje- og energiminister Terje Søviknes (Frp). Bare i desember kom det inn syv planer verdt over 100 milliarder kroner.

Siden har det vært stille, men onsdag kom årets første plan. Da leverte Wintershall og partnerne sin PUD (Plan for utbygging og drift) for Nova-feltet, som tidligere het Skarfjell. Feltet ligger helt nord i Nordsjøen.

Fakta

Wintershall

 • Tysk oljeselskap med hovedkontor i Kassel
 • Eid av kjemigiganten BASF
 • Etablert på norsk sokkel i 2006
 • 500 ansatte i Norge
 • Operatør for feltene Brage, Vega og Maria, som er i produksjon
 • Også operatør for Nova-prosjektet

– Dette understreker våre langsiktige forpliktelser i Norge. Vi har tro på vår norske virksomhet og vil fortsette å investere i kvalitetsprosjekter her. Derfor er dette en viktig milepæl for Wintershall, skriver norgessjef Hugo Dijkgraaf i en e-post til Sysla.

Rimeligere

Det tyske oljeselskapet skal investere 9,9 milliarder kroner i utbyggingen. Dermed er kostnadene redusert med 3,3 milliarder kroner fra estimatet i konsekvensutredningen.

Fakta

Nova

 • Olje- og gassfelt helt nord i Nordsjøen
 • Inneholder 80 millioner fat oljeekvivalenter
 • Skal produsere via Gjøa-plattformen
 • Wintershall er operatør
 • Capricorn, Spirit Energy, Edison og Dea er partnere

Nova skal bygges ut med to havbunnsrammer tilknyttet Gjøa-plattformen, som ligger i nærheten. De utvinnbare resursene er anslått til 80 millioner fat oljeekvivalenter, der det meste er olje. Til sammenligning har selskapets Maria-felt, som startet produksjonen i desember, 180 millioner fat oljeekvivalenter.

Også Maria er bygget ut med havbunnsinstallasjoner.

– Erfaringene derfra blir veldig viktige for Nova-utbyggingen. Maria kom i produksjon nesten ett år før planlagt og om lag 25 prosent rimeligere enn planlagt. Nå skal vi bruke det vi lærte der, mener Dijkgraaf.

Storfusjon

Om lag 90 prosent av kontraktene på Maria-prosjektet gikk til norske leverandører. Wintershall kan ikke garantere at andelen blir like høy for Nova.

– Foreløpig har vi tildelt to hovedkontrakter. Begge gikk til norske leverandører – Aker Solutions og Subsea 7. Utover det kan vi ikke si hva som skjer i pågående anbudsprosesser, forklarer Dijkgraaf.

Aker Solutions skal lage produksjonsanlegget, mens Subsea 7 skal stå for rørledninger og havbunnsrammene. De to kontraktene har en samlet verdi på 1,8 milliarder kroner.

I fjor ble det kjent at Wintershall skal fusjonere med den tyske konkurrenten Dea. Den endelige avtalen skal etter planen skrives under i høst.  Foreløpig er det for tidlig å si hva fusjonen konkret vil bety for de to selskapenes virksomheter i Norge.

Nova skal bygges ut via Gjøra-feltet. Illustrasjon: Wintershall

9900 årsverk

Ifølge olje- og energiminister Terje Søviknes er der forventet at prosjektet skal ha en stor norskandel og sysselsette 9900 årsverk i Norge i forbindelse med utbygging og drift. Det skriver E24.