Haugesund-bedriften Subseapartner har spesialisert seg på vedlikeholdsarbeid under vann ved hjelp av dykking.

Selskapets historie går tilbake til 1993, da Stein-Inge Riise etablerte Riise Underwater Engineering (RUE). Bærebjelken var en vedlikeholdskontrakt på gassrørledningen Statpipe II, som kommer i land på Karmøy, samt arbeid på skipsvrak under vann.

Subseapartner

  • Først etablert i 1993 av Stein-Inge Riise
  • Kontor i Haugesund
  • Leverer dykketjenester, hovedsaklig til offshorenæringen
  • 13 ansatte

I 2010 ble bedriften kjøpt opp av nederlandske Fugro Group, som så muligheter for å få fotfeste på norsk sokkel.

– Det gikk imidlertid ikke. De tjente ikke penger, sier kvalitets- og sikkerhetssjef Ole Morten Skogland.

Store svingninger

Etter tre år kastet nederlenderne inn håndkleet, og Stein-Inge Riise kjøpte tilbake bedriften. Med på kjøpet var også Statpipe-kontrakten med Statoil, som i årene fra 2013 til 2016 var bedriftens eneste avtale.

– I lengden ble det for utrygt å bare ha dette ene prosjektet, sier Skogland.

Statpipe-avhengigheten ga store svingninger fra år til år. I 2014 omsatte bedriften for 57,3 millioner kroner, men året etter ble inntektene barbert til 14,4 millioner. I fjor steg omsetningen igjen til 58,9 millioner.

– Vi måtte offshore for å få større forutsigbarhet og flere bein å stå på. Det innebar imidlertid en fullstendig omlegging av strukturen og måten vi jobbet på, sier Skogland, som selv kom inn i bedriften i 2016.

100 prosent norskeid

Dermed ble det også behov for frisk kapital og nye eiere, og Cinclus Invest kom i 2016 inn som største eier med knappe 50 prosent av aksjene. Bak investorgruppen står blant andre Jacob Stolt-Nielsen og Westcon-eier Øystein Matre.

Siden den gang har også Tore Hafte Staalesen kommet inn som ny administrerende direktør.

Subseapartner er i dag 100 prosent norskeid.

– For oss er det viktig å være helt norske. Andre dykkeraktører har flyttet virksomheten ut av Norge, men vi ønsker å bygge opp en helnorsk virksomhet i dette segmentet, sier Skogland.

Kvalitetsstempel

Selskapet ser imidlertid også ut av landet når det skal skaffe jobb. Foreløpig er hovedmarkedet norsk, britisk og dansk sokkel. Snart etableres det imidlertid kontor i Thailand for å ta en bit av det asiatiske markedet.

– Når vi kommer til utlandet, merker vi at det er positivt å si at vi arbeider etter norsk standard, Norsok. Det er et kvalitetsstempel, sier Skogland.

Selv var han i mange år brannkonstabel i Haugesund brannvesen, før han i 2008 skiftet bransje og begynte å dykke i oljeserviceselskapet Technip.

– Jeg har alltid jobbet med systemer og HMS. Erfaringer fra ulike bransjer er veldig nyttig og kunnskapen kan kombineres.

Lysere utsikter

Denne uken er Skogland og Subseapartner på oljemessen OTD i Stavanger. Med seg fra Haugesund har de et nytt støttefartøy, som blir brukt i offshoreoperasjoner. Båten har fått plass på selskapets stand.

Selskapet har i dag 13 ansatte, men leier inn ekstra personell ved behov. På et oppdrag på Goliat-plattformen tidligere i år var totalt 90 i sving.

– Hvordan ser det ut framover?

– Det ser lysere ut. Vi ser at operatørselskapene trenger dykketjenester for å utføre vedlikehold mest mulig effektivt. Trolig passerer omsetningen 100 millioner kroner i år.

Samtidig prøver bedriften å få fotfeste i andre bransjer.

– Vi ønsker flere bein å stå på, og har blant annet sett mot fornybar energi. Foreløpig ligger imidlertid gjennombruddet der litt fram i tid, sier Skogland.