Dagens nyhetsbrev

Seadrill er trolig inne i riggselskapets mest kritiske uke. For noen uker siden varslet selskapet at de vil søke konkursbeskyttelse i USA.

Etter å ha jobbet i månedsvis med å lande en redningsplan, meldte Seadrill at de vil forsøke å komme i mål «på eller før 12. september». Samme uke som kreditorene vil ha utbetalt milliardbeløp. Men klokken tikker fortsatt for ledelsen i riggselskapet, skriver E24.

Fredag 15. september forfaller selskapets obligasjonslån på en milliard dollar, utstedt midt i oljeoppturen i 2012.

Innbakt i Seadrill sine tall ligger også gjelden som North Atlantic Drilling har relatert til sine rigger, inntekter og utgifter, eierandeler og gjeld.

Det har blitt arbeidet med restruktureringen siden februar i fjor, med stadige utsettelser. E24 forklarer her hvordan riggselskapet havnet i gjeldsknipen.

Hverken den norske staten eller bankene vil måtte ta tap i henhold til den redningsplanen som Seadrill etter planen skal legge frem om få timer, skriver E24.

Få også med deg:

  • Prosafe SE sikrer seg tredve dager ekstra utnyttelse for riggen Safe Caledonia.
  • Det HitecVision-eide Verus Petroleum signerte mandag ettermiddag en avtale om kjøp av 34 prosent av oljefeltet Wytch Farm for 1,6 milliarder kroner. Frem til 2021 skal det kjøpes oljeandeler for ti milliarder kroner, skriver DN.
  • Statoil bestilte i 2015 et nytt skreddersydd beredskapsfartøy for Mariner-feltet, og i mai ble det overlevert til rederiet. Nå er Mariner Sentinel nydøpt og klar for femårskontrakten med Statoil.
  • Tall fra Opecs prognoser viser at den globale oljeetterspørselen øker til 98,12 millioner fat om dagen i august, fra 97,77 millioner fat olje om dagen i juli, skriver E24.
  • Det midtøsten-baserte riggselskapet Shelf Drilling som tidligere i år kjøpte tre Seadrill-rigger, har sikret seg to-årige kontrakter for to av dem. Riggene Teancious og Mentor (tidligere Mischief), skal begge jobbe i to år for Dubai Petroleum, skriver Hegnar.no.
  • Et halvt år etter Statoil besluttet å forlenge Veslefrikk-feltet levetid med to år, er investeringer godkjent for å holde feltet i gang i ytterligere fem år, til 2025, skriver Petro.
  • Clarksons Platou mener investorer bør posisjonere seg for en offshoreoppgang og at aktiviteten nå tar seg opp, skriver Finansavisen.

Roper om standardisering

Små teknologiselskaper er en trussel mot de store selskapenes egenutviklede produkter, sier Blue Logic-gründer Helge Sverre Eide.

Han skulle ønske flere av de store operatørene ville ta i bruk utstyr som kan spare dem for både tid og penger.

Forrige uke var han en av de fremmøtte som reiste seg og tok ordet på Statoils leverandørmøte.

– Statoil har opprettet en portal for å gjøre det enklere for små oljeleverandører å komme i kontakt med dem, men jeg opplever det nok likevel som vanskelig å komme gjennom til de rette folkene, sier han.

Eide har i mange år fremsnakket standardisering. Også Statoil er opptatt av dette.