– Vi jobber aktivt med to-tre avtaler i Norge allerede, sier Ernst Theodor Sack.

Han sitter på et kontor i Stavanger sentrum og forteller om investeringsfondet Blue Bear – selskapet han etablerte sammen med Tim Kopra og Robert F. MacInnis i januar i år.

Fondet jobber med å bygge opp en investeringskapital på 50 millioner, drøyt 400 millioner kroner, og skal investere i vekstbedrifter i skjæringspunktet mellom datateknologi og energi.

Astronaut

De tre gründerne bak fondet har svært ulik bakgrunn. Sack er finansmann og har jobbet en årrekke for Riverstone, et av verdens største oppkjøpsfond i energisektoren. MacInnis har doktorgrad i datateknologi, mens Kopra har sin bakgrunn fra det amerikanske luftvåpenet og NASA – blant annet har han gjennom to ulike ekspedisjoner tilbragt totalt 244 døgn i verdensrommet.

  • Oppkjøpsfond med base i USA
  • Etablert i januar 2017
  • Skal investere i bedrifter i skjæringspunktet mellom datateknologi og energi

– I 2009 var jeg med på en ekspedisjon til Den internasjonale romstasjonen, ISS. Vi reiste tilbake til jorden med romferja Discovery . I 2015 hadde jeg et nytt, kortere opphold på ISS. Som astronaut var min viktigste jobb å bruke teknologi i romoperasjoner, sier ingeniøren.

– Jobb i verdensrommet, ganske annerledes enn det du nå skal i gang med?

– Du skulle tro det var helt forskjellig, men det er rart hvor sammenfallende min tidligere og nåværende jobb er. Når vi ser på selskaper vi vil invester i, handler det om å evalurere teknologi og vurdere om den kan brukes. Viktigst er likevel teamet og ledelsen hos bedriftene. Det er veldig likt min bakgrunn, sier Kopra.

– Det er også mange helt konkrete eksempler man ikke ville tenkt over. Bruk av robotteknologi i verdensrommet ligner for eksempel veldig på utfordringer mange subseabedrifter står overfor, legger Sack til.

– Uutnyttet potensial

I 2011 møttes de to under videreutdanning innen administrasjon og ledelse. Gradvis utviklet ideen om et oppkjøpsfond seg.

– Basert på våre erfaringer mener vi det er et stort, uutnyttet potensial knyttet til datateknologi i energisektoren. Vi skal utelukkende konsentrere oss om dette, det blir et nisjekonsept, sier Sack.

Ideen er å plukke ut bedrifter som er for små for tradisjonelle, store oppkjøpsfond, men som har bevist at teknologien virker og at de har en solid forretningsplan.

– Det kan være bedrifter som trenger en investering på noen millioner dollar for å fullføre utviklingen og kommersialisering av programvare.

Første investering i boks

Med 50 millioner dollar i potten skal fondet bygge opp en portefølje av 12-13 selskaper. I første omgang vil om lag 70 prosent av investeringene komme innen olje og gass, og resten i blant annet fornybar energi.

Den første investeringene er allerede gjort – i Austin i oljestaten Texas. En ny er på trappene knyttet til solteknologi i California og flere kan være på vei. Deriblant altså 2-3 avtaler i Norge.

– Hvorfor Norge og Stavanger?

– Det er et av de ledende markedene for energiteknologi. Det er ikke mange steder energi og teknologi kombineres på samme måte som her. I tillegg er det i Norge tradisjonelt vilje til å ta stor risiko dersom den potensielle oppsiden er veldig høy, sier Sack.