Selv var han på plass i selskapet i januar i år. Da kom han fra OneSubsea.

– Det har vært veldig spennende og veldig lærerikt. Jeg har fått møtt både nye og gamle kunder og mange flinke og engasjerte medarbeidere, sier Andersen.

En støtdemper

Dermed ble det mindre pendling mellom Bergen og Bærum, der han bor. Men flere reiser til Stavanger og Haugesund, der Aibel har henholdsvis hovedkontor og verft. Spesielt i Haugesund skjer det mye for tiden, med Sverdrup-bygging som det store.

– Det er det største vi noen gang har gjort. Sverdrup engasjerer hele organisasjonen vår, inkludert verftet i Thailand, samt mange underleverandører. Dette prosjektet har store ringvirkninger, sier Aibel-sjefen.

Aibel

  • Oljeserviceselskap med hovedkontor i Stavanger, verft i Haugesund og kontorer i Asker og Bergen.
  • Rundt 3800 ansatte.
  • Virksomhet i Thailand, Singapore, Danmark og Egypt i tillegg til Norge.
  • Største eiere er det svenske investeringsselskapet Ratos og norske Ferd (Johan Andresen).

Aibel bygger dekket til boreplattformen og strømstasjonen og skal koble opp plattformen til neste år. Johan Sverdrup er blant de fem største oljefeltene på norsk sokkel, og skal etter planen komme i produksjon sent i 2019.

– For leverandørindustrien har Johan Sverdrup hatt en kjempegod timing. Det har vært en støtdemper, men ikke en hvilepute, for en leverandørindustri i omstilling, sier Andersen.

– Hvor ville Aibel vært uten Sverdrup?

– Vi hadde ikke hatt like stor omsetning og like mange ansatte.

Tidligere i år ble videreføring av fase 2 av Sverdrup besluttet videreført. Dette kan gi nye, store kontrakter til norsk leverandørindustri.

– Sverdrup fase 2 er et av de viktigste prosjektene for norsk leverandørindustri fremover, Aibel inkludert, sier Andersen.

Nøyaktig hvilke oppdrag Aibel jakter på nå, vil ikke sjefen ut med av kommersielle hensyn.

Mads Andersen tok nylig i mot statsminister Erna Solberg hos Aibel i Haugesund. Foto: Øyvind Sætre, Aibel

Tre års underskudd

Aibel har 1200 færre ansatte enn for et par år siden. Den nye konsernsjefen har sluppet ytterligere nedbemanning så langt. Han tror ikke det vil være vesentlige endringer i antall ansatte i år.

Hvordan det blir fremover, vet han ikke.

– Det er helt avhengig av markedet og ordreinntaket, sier han.

Selskapet han leder har gått med underskudd tre år på rad, til sammen 396 millioner kroner. I fjor økte inntektene, men resultatet sank.

– Inntektene økte på grunn av innfasing av større prosjekter. Men det ble et driftsunderskudd, blant annet på grunn av kostnader knyttet til restrukturering, sier Andersen.

I år er målet å gå med overskudd.

– Det tror jeg vi klarer fordi tiltakene og omstruktureringen som er gjort, skal gi effekt på kostnadssiden.

Vil ruve i bybildet

Han har ikke planer om nye, store grep i Aibel.

– Denne bransjen og Aibel er i kontinuerlig endring. Et nøkkelord er forbedringer, og ikke minst kostnadsdisiplin. Det er ikke en endring som kommer med meg, men er gjengs i hele bransjen, og jeg fører den an i Aibel.

Offshore vind er et satsingsområde og Aibel ser på muligheter innen offshore fiskeoppdrett. Selskapet prøvde seg på veibygging, men droppet det.

– Det var en del elementer som falt utenfor kjernekompetansen vår, men totalt lærte vi mye, kommenterer Andersen.

I begynnelsen av september skal sverdrupmodulene løftes oppå en diger lekter. Det gleder Aibel-sjefen seg til.

– Sverdrup vil prege hele bybildet i Haugesund i lang tid. En 146 meter høy plattform vil bli liggende på en lekter frem til neste år. Da vil det bli svært synlig hva vi har gjort, sier han.

Årsresultat Aibel (i mill. kr.)

 20162015
Driftsinntekter1053679
Driftsresultat- 116- 10,9
Resultat før skatt- 109- 57