Etter nok et utfordrende år, med blant annet nedbemanninger og helikopterulykken ved Turøy, sprer nemlig optimismen seg nå i Statoil, skriver Aftenbladet.

– Selv om det går opp og ned, peker pilene rett vei. Statoil er kommet styrket ut av nedturen, sa styreleder Øystein Løseth fra talerstolen under selskapets generalforsamling i forrige uke.

Bedre enn ventet fra Statoil

Han avsluttet sin tale til aksjonærene med å rose selskapets ansatte og konsernsjef Eldar Sætre spesielt.

– Jeg vil berømme Eldar Sætre for hans måte å lede selskapet på i en vanskelig tid, sa Løseth.

Øystein Løseth. Foto: Fredrik Refvem.

– Gjør det jeg kan

Løseth kom inn i Statoil-styret på samme tid som Eldar Sætre tok over styringen av selskapet høsten 2014.

Dette skjedde samtidig med at oljeprisen stupte og Statoil varslet omfattende kutt i pengebruken og store nedbemanninger.

– Eldar er god internt og god til å forklare problemstillingene eksternt, så derfor hadde jeg lyst til å berømme han, forklarer Løseth.

– Jeg gjør det jeg kan til en hver tid. Det er styret som har valgt meg, så jeg setter stor pris på å få en slik kommentar. Jeg er enkel slik. Jeg liker å få tilbakemeldinger, sier Sætre

Tjener mer per fat

Han medgir at det har vært mange tøffe tak det siste året. Turøy-ulykken som tok 13 liv og et dødsfall i Sør-Korea, setter sine spor.

– Sikkerheten er noe jeg opplever veldig sterkt. Jeg kommer i berøring med enkeltmennesker og skjebner, noe som blir veldig personlig. Det er viktig for meg og styret å være tydelige på at sikkerheten kommer først, sier Sætre.

Resultatmessing har Statoil fått til veldig mye, mener han.

– Sammenlignet med de første kvartalene mine som konsernsjef er oljeprisen over 20 dollar lavere og gassprisen er halvert, men vi har likevel et resultat på bunnlinjen som er vesentlig bedre per fat vi produserer. Det forteller oss at vi har vært gjennom en ganske tøff reise, men har klart å få til veldig mye, sier Sætre.

Tror på høyere oljepris

Styrelederen ser lyst på framtiden.

– Vi er i en god posisjon nå. Vi har kuttet kostnadene, har gode prosjekter og vil vil være konkurransedyktige. Oljeprisen er umulig å spå, så vi må bare være beredt på at det går opp og ned, sier Løseth.

Sætre tror prisen skal opp.

– Det er vanskelig å si når det vil skje, men vi tror på en oljepris på rundt 75 dollar i 2020, så vi tror vi får en prisøkning, sier Sætre.