Når Statoils navnebytte skal behandles på generalforsamlingen tirsdag, er oljeselskapet klar på at utfallet er gitt. I en melding varsler Statoil at de forventer at nytt navn på selskapet fra onsdag er Equinor. Dermed må en rekke ting byttes ut – blant annet kjennetegnet (såkalt ticker) på Oslo Børs, skriver Stavanger Aftenblad.

Her heter Statoil-aksjen «STL». Med nytt navn vil aksjen, som har steget med 50 prosent på ett år og selges til rekordhøy pris på opp mot 218 kroner, nå hete «EQNR».

Staten med på navneendring

Forklaringen på at Statoil forventer at navneendringen vil gå gjennom, er selvsagt støtte fra «selskapets majoritetseier». Staten eier 67 prosent av Statoil, eierposten forvaltes av Olje- og energidepartementet og regjeringen har vært klare på at de støtter navneendringen.

Da kan Statoil-ansatte og andre aksjonærer som ikke vil ha Equinor, protestere så mye de vil. I et leserinnlegg i Aftenbladet skriver Terje Enes og Bjørn Asle Teige fra fagforbundet Safe om hvorfor de ikke liker endringen:

«Et nytt og intetsigende navn, mer internasjonalisering, sannsynlig med nedsalg fra staten med dagens regjering, større avstand til staten gjennom endret strategi og færre oppgaver på norsk sokkel på sikt, er forhold som gjør oss urolige. Vi er urolige for eierskapet i Norge, urolige for sysselsettingen, urolige for strategien. Vi er urolige for Equinor!»

Glad for navnebytte

Men da er Eivind Reiten mer fornøyd. Han ledet Hydro da olje- og gassdelen av selskapet ble slått sammen med Statoil – og var i en kort periode styreleder i det nye selskapet. Han kjempet mot at navnet skulle beholdes. Slik gikk det ikke, selskapet endret navn til Statoil Hydro, før det igjen gikk tilbake til kun Statoil. Nå – 11 år senere – får Reiten ønsket sitt oppfylt.

– Jeg skulle gjerne sett at dette skjedde i 2007, men det er bra at det endelig kommer nå. Det er en hyggelig markering av et helt naturlig steg for Statoil, som endelig frigjør seg fra sterk statlig detaljstyring, sier Reiten til Dagens Næringsliv.