Spirit Energy ble etablert i desember 2017, da britiske Centricas olje- og gassavdeling fusjonerte med Bayerngas Norge. Centrica hadde da vært til stede på norsk sokkel siden 2006.

– Vi har bygget oss opp fra et rent leteselskap til å bli operatør, sier Rune Martinsen, som ble toppsjef i desember etter flere år som driftsdirektør.

– Filosofien har vært å bygge opp organisasjonen først, for så å vokse, legger han til.

Skal vokse mer

Derfor mener han Oda-utbyggingen har passet som hånd i hanske for Spirit. Feltet startet produksjonen lørdag 16. mars – drøyt fire måneder tidligere og 15 prosent rimeligere enn antatt.

– Det er et relativt lite prosjekt, men stort nok for et lite operatørselskap, sier Martinsen.

Fakta

Spirit Energy

  • Olje- og gasselskap
  • Etablert da Centricas oljeavdeling fusjonerte med Bayerngas Norge i 2017
  • Eid av Centrica (69 prosent) og Stadtwerke München
  • Virksomhet i Norge, Storbritannia, Nederland og Danmark
  • 150 ansatte i Norge, 1000 globalt
  • Produserer 85.000 fat oljeekvivalenter daglig fra 14 felt på norsk sokkel
  • Operatør for feltene Vale og Oda i Norge
  • Norsk hovedkontor i Bjergsted i Stavanger

Fra før er Spirit operatør på Vale-feltet, som ble kjøpt av Equinor i 2012. Ifølge Martinsen er norsk sokkel en viktig prioritet for Spirit i årene som kommer.

– Vi har klare ambisjoner om å vokse i Norge. Det kan skje både gjennom utvikling av de eiendelene vi allerede har, leting og nye oppkjøp. Jeg tror det er viktig at vi ikke bare bruker et verktøy for å vokse, sier Martinsen.

Spirit har i dag 150 ansatte i Norge, de fleste ved hovedkontoret i Stavanger. Globalt har selskapet om lag 1000 ansatte.

Mellomstort selskap

Han anslår at 50 prosent av investeringsbudsjettet brukes i Norge. De siste tre årene er det investert om lag åtte milliarder kroner her.

– Trolig blir tallet tilsvarende de neste tre årene, sier Martinsen.

Dermed bruker selskapet om lag 16 milliarder kroner på norsk sokkel på seks år.

Den daglige produksjonen i Norge er på cirka 85.000 fat – omtrent halvparten av totalen for selskapet. Det plasserer Spirit blant de mellomstore selskapene på sokkelen. Til sammenligning produserer Wintershall 100.000 fat daglig.

– Vi har kommet opp i en relativt stor produksjon på få år. Eierandeler i Statfjord og Kvitebjørn har vært en viktig grunn til det, sier Martinsen.