Også offshore gikk de i tog mandag, skriver Aftenbladet.

Bak hovedparolen «Ta vare på landets største distriktsarbeidsplass» samlet de seg i kjeledress og hjelm på Kristin-plattformen på Haltenbanken i Norskehavet. På Statoil-plattformen vaiet ellers paroler som «Reparer arbeidsmiljøloven! Nå!», «Faste ansatte er god butikk!» og «Norsk lønn på norsk sokkel».

I appellen for dagen sa Safe-tillitsvalgt Idar Martin Herland at dagen var historisk.

– Jeg har vært offshore mange ganger når det har vært 1. mai, men jeg har aldri vært med på en markering av arbeidernes dag. På Kristin-plattformen er dette i alle fall første gang. Men jeg håper ikke det blir den siste, for utfordringene står i kø for oss som arbeider her ute. Tiden er overmoden for at vi mobiliserer og sier fra, sa Herland.

Advarte om utflagging

Han mener at en sentral utfordring nå er at Arbeidsmiljøloven er blitt svekket ved at det nå er lettere å ta inn midlertidige ansatte.

– Løsarbeidersamfunet er på full fart inn også i vår bransje. (…) Det har lenge vært en selvfølge at man kunne arbeide på sokkelen uavhengig av hvor man bor i Norge. Men sånn er det dessverre ikke lenger. Mange blir ansatt på helikopterbasene, og kun for 14 dager av gangen. Dette må vi få en slutt på, sa Herland.

– Sterke krefter ønsker å kopiere det man gjorde i skipsfarten. Man ønsker å flagge ut hele sokkelen, sa Herland.

Han oppfordret «kammeratene» ute på plattformen om å stå opp mot trenden hvor stadig flere arbeidsplasser flyttes til utlandet.