– Årets første halvår bekrefter at vi er tilbake på nivået vi var på i 2014, før oljekrisen slo inn, sier Erik Jølberg til Sysla.

Tess

  • Etablert i 1968 av Erik Jølberg og Olav Nygaard
  • Hovedkontor i Lier ved Drammen
  • 900 ansatte, hvorav 800 i Norge
  • Har foruten Norge virksomhet i Danmark, Skottland, USA, Brasil, Singapore og Spania
  • Norges største produsent av slanger og tilknyttede tjenester. Leverer også sveisetjenester, rør og hydrauliske systemer
  • Leverer til en rekke næringer, som oljeindustrien, havbruk, anleggsentreprenører, maritim sektor, landbruk og annen industri

75-åringen er konsernsjef, gründer og hovedeier i Tess, som leverer slanger og rør til en rekke ulike bransjer og har aktivitet over hele landet.

Langt bedre resultat

Det viktigste markedet er oljenæringen, og selskapet ble kraftig rammet av krisen som startet da oljeprisen begynte å falle sommeren 2014. Men nå har det snudd.

I årets første halvår økte inntektene med knappe 8 prosent sammenlignet med samme periode i fjor og endte på 1,4 milliarder kroner. På bunnlinjen var framgangen enda større. Resultatet før skatt ble 97 millioner kroner, opp nesten 30 prosent.

– For hele 2018 venter vi resultat og marginer på nivå med 2014, sier Jølberg.

Kjøper opp

Han estimerer at den totale omsetningen i år vil ligge på om lag 2,7 milliarder kroner, mot 2,1 milliarder i fjor. Av veksten kommer 400 millioner fra selskaper som er kjøpt opp i løpet av året og i fjor.

– Vi har lommeboken klar for flere oppkjøp. Vi er store i slangemarkedet, men kjøper oss inn i tilknyttede bransjer. Kundene ønsker å få en større del av pakken fra samme leverandør, sier Jølberg, som anslår at han har drøyt en halv milliard kroner å handle for.

Før krisen kom om lag halvparten av Tess-inntektene fra oljekunder. Andelen falt imidlertid kraftig da pengene ikke lenger satt like løst i bransjen, og var på det laveste godt nede på 20-tallet. Nå kommer drøyt 35 prosent av omsetningen derfra, og tallet er på vei oppover.

Som følge av nedturen har selskapet også fått nye bein å stå på. Blant annet har havbruk blitt viktig.

Feiring

Tess ble etablert i 1968 og feirer dermed sitt 50-årsjubileum i høst.

– Det blir trivelig å feire nå som det går bedre, sier Jølberg.

Tankene hans går tilbake til 20-årsjubileet i 1988. Den gang måtte feiringen avlyses som følge av en økonomisk krise som også gikk hardt ut over Tess.

– Desto hyggeligere er det at vi nå er tilbake fra oljekrisen, og at årets feiring kan gå som planlagt, sier Jølberg.