Gründer og daglig leder i Hitecvision, Ole Ertvaag, elsker Max Utbytte.

De flirer godt, hyttenaboene i Sirdal, når Ole Ertvaag står på trappa og brøler: «Ma-ax! Max Utbytte!»

Max Utbytte er hans beste venn. Retrieveren med det ikke spesielt tilfeldige navnet er like begeistret hver gang Ole Ertvaag (55) kommer hjem til Kong Haralds gate på Madla i Stavanger.

Hvis han kommer hjem, skriver Aftenbladet.

«Det-sko-pigede-bare-mangla!»

– Jeg vet at det er en floskel, men det blir jo sånn at jobb og fritid glir fullstendig over i hverandre. Eli og jeg har aldri helg eller ferie, samtidig som vi har mer ferie enn andre. Men kanskje ikke i helgen eller om sommeren. Og jeg er jo alltid tilgjengelig. Det krever investorene mine, nesten alle er i utlandet, halvparten i USA, og du vet tidsforskjellen.

– Oppføre seg! Det er poenget. Alle hos oss skal oppføre seg. Og ingen skal klage på skatten. Mine ansatte sitter på den grønne grein, de tjener ekstremt godt, og jeg krever mye av dem. Men vi skal oppføre oss! Derfor har vi et intern-program som heter «Det-sko-pigede-bare-mangla!» Vi skal holde det vi lover, og vi skal «plan the work og work the plan». Men det kan jeg jo komme tilbake til.

Max Utbytte blir like begeistret hver gang han ser Ole Ertvaag. Foto: Ole Ertvaag

Den store helten

Snakker du med Ole Ertvaag – eller lytter, da – så dukker navnet Jon Gjedebo raskt opp.

Kortversjonen er sånn: som 26-åring fikk Ole Ertvaag jobb som finansdirektør i Jon Gjedebo sitt oljeserviceselskap Hitec. Der jobbet han helt til det svært vellykkede selskapet ble solgt til National Oilwell i 1999. Gjedebo og Ertvaag fortsatte samarbeidet med å etablere oppkjøpsfondet Hitecvision i 2002. Sammen er de fortsatt største aksjonær gjennom sitt felleseide selskap Real Capital, som har 61 pst eierandel i Hitecvision.

Ole Ertvaag

 • Utdannet ved BI, 1987-kullet. 32 år etter har han ikke hatt tid til å fullføre. Han mangler noe få studiepoeng
 • Gift med Eli Lilleeng Ertvaag. De har to voksne barn.
 • Startet Hitecvision i 2002. Har hatt stor suksess med å bygge opp mange selskaper. Siste store satsing er oljeselskapet Vår Energi.
 • Ertvaag er ihuga Stavanger-patriot og kan ikke tenke seg å bo noe annet sted. Bor i det samme huset på Madla som har gjorde som 25-åring. (Men har kjøpt og slukt fire naboeiendommer.) Trolig Stavangers mest verdifulle boligeiendom med en prislapp anslått til 70 millioner kroner.
 • Høyeste inntekt i Stavanger i 2017, på vel 51 millioner kroner. Likningsformuen er 257 millioner kroner.
 • Ifølge Kapital er han god for 2,7 milliarder kroner, opp fra 2,2 mrd året før.
 • Han har i flere år vært Stavangers største personlige skatteyter. I fjor betalte han 18,8 millioner kroner i skatt.
 • Hans private investeringer er samlet i Eføy Investering AS.
 • Er også stor eiendomsinvestor sammen med broren John Arild Ertvaag.
Tore Gjedebo, sønnen til Jon Gjedebo, har tidligere varslet at han ønsker å selge sin andel av Hitecvision, men det har foreløpig ikke skjedd.

– Jeg var ung da jeg begynte å jobbe for Jon, og han har lært meg alt.

– Han vil alltid være min store helt. Noe av det viktigste for å lykkes er å skape en bedrift hvor selskapets blåruss respekterer rødrussen – og omvendt. Dessuten hvor viktig entusiasmen er! Den gir enorm avkastning. Jeg pleier å si til mine folk at av de uviktige tingene i livet så skal Hitecvision være det viktigste. Jeg kan ikke være nummer tre eller fire. Men familien må få komme før jobben, da.

Private equity

Hitecvision er et private equity-selskap. Det er et oppkjøpsfond som investerer i bedrifter som ikke er notert på børs. De er ofte direkte engasjert i driften av selskapet. Poenget er å kjøpe og bygge opp selskaper til attraktive salgsobjekter – og tjene penger på salget.

Hitecvision er store. Større enn alle de andre i Norge til sammen. Ja, det er et av Europas største innen olje og gass. De forvalter nær 50 milliarder kroner i fem ulike fond.

Foto: NTB/Scanpix

– Vi driver med risikokapital. Det ordet er jo positivt ladet, mens «private equity» har en negativ klang for mange. Men jeg tror ikke alle vet hva vi holder på med. Det er nemlig ikke sånn at vi kjøper bedrifter for å slakte dem. Tvert imot – den eneste måten å tjene penger på er å bygge opp selskaper – etablere flere arbeidsplasser. Vi er serie-entreprenører. Vi bygger bedrifter om og om igjen.

Hitecvision har opp gjennom årene kjøpt og etablert over 150 selskaper.

– Nærmere 100 av disse har vi selv bygget opp fra bunnen. Det er svært viktig for oss at vi samarbeider med entreprenører. Som investor kan det av og til være fristende å satse på et prosjekt. Kjøpe en rørledning, kjøpe en rigg eller hva det kan være, med tanke på god fortjeneste. Men det er ikke oss. Vi bygger bedrifter.

Bare olje og gass

Ertvaag og hans 22 partnere i Hitecvision driver innen olje og gass. Og bare det.

– Vi har klare løfter til investorene våre, og de viktigste er disse: Vi jobber alltid med entreprenører, vi skal tredoble kapitalen til investoren i løpet av fem år, vi jobber alltid i kjente farvann, altså olje og gass i Nordsjøen. Vi satser også egne penger. Og vi skal oppføre oss.

Fakta

Investeringene

 • I 2015 og 2016, de to årene etter oljeprisfallet, investerte Hitecvisions industriselskaper knapt 10 milliarder kroner.
 • I 2017 og 2018 investerte selskapene 46 mrd kroner.
 • Fra 2019 og i tre år til skal det investeres totalt 105 mrd kroner fra de ti industriselskapene der Hitecvision er medeier.
 • Av disse skal 65 investeres i Vår Energi og 12 mrd i CapeOmega.
Hitecvision har 50 investorer. 90 prosent av pengene kommer fra utlandet. Investorene er ofte pensjonsfond, kanskje fra universiteter i USA. Fire oljefond har også pengene sine hos Ertvaag og Co.

– Vårt løfte er at investorene skal få 25 prosent avkastning på kapitalen sin. Med en så høy avkastning så sier vi også at det er en risiko for å tape penger. Det er derfor det heter risikokapital. Jeg kan ikke garantere 25 pst, bare love det og jobbe knallhardt med å holde det vi lover. Over årene viser det seg at jeg holder 70–80 prosent av lovnadene mine.

Ifølge Ertvaag bygger private equity på en ganske høflig metode.

– Modellen er sånn: En profesjonell investor tegner kapitalen sin hos Hitecvision. Betingelsen er at også jeg og mine partnere satser vår kapital, og at det er min og mine partneres kapital som ryker først dersom investeringen slår feil. I tillegg skal investoren ha 8 prosent årlig avkastning. Og på toppen av det hele: Etter at investoren har fått tilbakebetalt investert beløp, og man begynner å få en avkastning, så får investoren 80 prosent mens vi sitter igjen med 20 prosent. Kjempebetingelser!

OK. Investorene er happy, og partnerne i Hitecvision eier 20 prosent av hele oppsiden.

Det kan bli mye penger når du har investert 50 milliarder kroner…

– Dette høres jo svært så sympatisk og snilt ut. Men dere har vel også investert feil, og både tapt penger og gjort folk arbeidsløse?

– Selvsagt har vi tapt penger og noen bedrifter er lagt ned. Som sagt, vi driver med risikokapital. Da må man ikke være redd for å tape penger. Men vi har aldri gått inn med vonde hensikter. Selv om alle kanskje ikke er enige, så har vi alltid prøvd å oppføre oss.

10 pluss 20

Akkurat nå har Hitecvision investert i 10 større industriselskaper og 20 små og mellomstore produkt- og teknologiselskaper. Oljeprisfallet fra 2014 har gjort at Hitecvision har vært eier lenger enn de vanlige 4–5 årene. Men 90 prosent av investeringene er gjort i store oljeselskaper som Vår Energi og Cape Omega

Fakta

Hitecvision skal selge disse selskapene i løpet av de neste 24 månedene:

 • Agility Subsea Fabrication, Align, Apply Sørco, Edrilling, Emtunga Solutions, Leirvik, Minox Technology, Netscenario, Oiltec, Ross Offshore, Teknisk Bureau og Aarbakke.
 • To mindre bedrifter i utlandet skal også selges.
– 12 av de 20 mindre selskapene skal selges i løpet av 24 måneder. Og jeg vet hvem som skal kjøpe, det har jeg fortalt dem flere ganger i løpet av de siste årene. Haha!

– Det har vært noen harde år etter 2014?

– Verdien av investeringene i våre 20 små og mellomstore bedrifter har gått ned med flere hundre millioner kroner. Hvor mye vet jeg ikke nøyaktig før vi har solgt. Vi har satset 1,4 milliarder kroner på å holde liv i disse selskapene – de fleste av dem i Rogaland. Den samlede verdien til industriselskapene våre har økt betraktelig de siste årene, så i sum ser det ikke galt ut.

Ved siden av salgsprosessen vil tunge investeringer dominere 2019 for Hitecvision.

– Betydelige investeringer! Våre 10 industriselskaper skal investere til sammen 105 milliarder kroner de neste fire årene. Det største selskapet i porteføljen vår, Vår Energi, skal alene investere 65 milliarder.

Knallhard disiplin

Det er 70 medarbeider i Hitecvision. 30 av dem er i Oslo. Det er 23 partnere, og det inkluderer folk som Atle Eide, Ola Sætre, Kjell Erik Endresen, Egil Stokka, Gunnar Halvorsen, Tor Espedal, Pål M. Reed og Alf C. Thorkildsen.

– Det unike skjer når vi setter sammen team som består av både unge ekstremt flinke og litt halvnaive ferskinger og erfarne 50–60 åringer, de som er noe – som har erfaring. Snittalderen hos oss er 36–37 år. Det viktigste er ikke gjennomsnittsalderen, men at man har begge disse gruppene. Det er den mest lønnsomme sammensetningen av kunnskap og erfaring.

– Vi ansetter stadig unge nyutdannede, og vi har noen ansettelses-tester som er helt ville. Vi konstruerer kompliserte caser og ber dem regne på det. Jeg prøvde meg på en av testene, og hadde ikke en sjans, haha!

– Dere har voldsomme krav til ansatte, og vil stadig ha inn nye og unge folk. Det betyr vel at mange må slutte hos dere?

– Ja, det skjer jo at vi blir enige om at vedkommende bør arbeide et annet sted. Det bør skje uten for mye dramatikk og uten av vedkommende får økonomi-panikk. Så i de fleste tilfellene betaler vi lønnen deres til de har fått seg en annen jobb.

– Hvor mange har du hatt den samtalen med i 2018?

– Seks-sju personer.

– Og du betaler lønnen deres kanskje i årevis?

– Dette er flinke folk som lett får ny jobb. Men det hender vel at vi betaler i sju-åtte måneder.

Klimafornekter?

Vi må jo snakke om det.

– Jeg er absolutt ingen klimafornekter. Tvert imot tror jeg på menneskeskapte klimaendringer. Nå er alle opptatt av dette, og heldigvis også ungdommen. Det må vi oppfordre dem til, for det er dem vi er avhengige av for å tvinge fram nødvendige endringer.

– Ja, oljen går inn i solnedgangen. Men husk at det er mange soloppganger før det skjer! Vi må være entusiaster, vi i Stavanger, en liten by i et lite land som gjennom 50 år har bygget opp en verdensledende lønnsom industri, vi må fortsatt stå på!

– Og utvinne stadig mer olje og gass?

– Ja, men reinest mulig! Og det skjer jo nå, med stadig bedre teknologi. Men selv om olje og gass aldri blir helt rein, er det viktig å få den mest mulig rein. Det er også mest lønnsomt.

– Hvorfor?

– Fordi en reinere olje tiltrekker seg de beste folkene og mer kapital. Min erfaring er at de beste bedriftene er de som tiltrekker seg unge mennesker som krever mer av sin bedrift enn lønn. Det blir også mulig å hente kapital fra investorer som i utgangspunktet egentlig ikke vil investere i vår bransje.

– Kan det tenkes at Hitecvision satser på fornybar energi eller andre klimavennlige investeringer?

– I teorien, ja. Men vi har ingen konkrete planer om det nå. Det er også problematisk fordi det vil bryte med prinsippene våre. Et en dem er å gjøre det vi kan. Og det er olje og gass. Og jeg tror at vårt lille bidrag til klimautfordringene blir større med å jobbe videre med utfordringene som oljeindustrien har de neste årene.

– Dessuten er jeg som folk flest, jeg går på akkord med prinsippene mine. Men jeg tenker at bidraget mitt til samfunnet er å hente inn 50 milliarder kroner, og mesteparten går til selskaper her i distriktet. Selvsagt også til miljøvennlige teknologiløsninger. Jeg gjør heller det enn å slutte å kjøre bil, eller noe.

Oppføre seg

Ertvaag kommer stadig inn på oppførsel.

– Vi vet egentlig alle hva god oppførsel er. Den aller viktigste gode oppførselen for oss i Hitecvision er å ta vare på pengene til investorene våre. I det daglige er det også god oppførsel å være godt forberedt til møter. Eller takke nei til møter du ikke er forberedt til. Dokumentene skal være lest. Tall skal være gjennomanalysert, og riktige.

Der inngår også at Hitecvision støtter en god sak.

Ole Ertvaag. Foto: NTB/Scanpix

– Det er ikke sånn at vi før jul sender en sjekk til et godt formål. I stedet satser vi fem millioner kroner i året på å få fem tidligere rusmisbrukere inn i arbeidslivet hvert år. Nå åpner vi det fjerde sykkelverkstedet «PÅHJUUL» i Sandnes, i samarbeid med Kirkens Bymisjon . Dette er noe våre folk også skal være opptatt av i jobbhverdagen. De ansatte i Hitecvision har ansvaret med å drive disse bedriftene, på lik linje med ansvaret som aksjonær i Aarbakke eller Apply. Vi er i en hard og kald bransje. Dette skal veie litt opp for det og minne oss på at Hitecvsion bare er det viktigste av det som er uviktig her i livet.

Lidenskap og resultater

Ertvaag klarer ikke å gjøre ting halvt. Derfor må han velge med omhu.

– Forretningsmessig gjør jeg to ting utenom Hitecvision. Det er bilene og eiendommer. Alt jeg gjør handler også om entusiasme og lidenskap. Bilene er absolutt det.Så er det fotballen. Manchester United! Og nå Ole Gunnar Solskjær!

– Det er jo fantastisk. I 13 år har jeg nå hatt sesongkort og sete på Stretford End. Jeg elsker det. Brøler «Ned med eierne!» sammen med de andre der. Jeg er jo alt som er galt, høyremann, kapitalist. Men på stadion er det bare to ting som gjelder. Og det er lidenskap og resultater. Og det kjenner jeg igjen!

Denne saken er tidligere publisert i Stavanger Aftenblad.