Dette skriver Aker BP-eier Kjell Inge Røkke i sitt årlige brev til aksjonærene.

Han beskriver veien fra mygg til elefant slik:

«I 20 år har jeg ønsket å bygge opp et betydelig lete- og produksjonsselskap på norsk sokkel. I 1999 ble oljemyggen Aker Energy prekvalifisert for norsk sokkel. I 2002 var kassen tom. Fire år senere gjorde vi et nytt forsøk med leteselskapet Aker Exploration, som i 2009 fusjonerte med Det norske oljeselskap. Det store spranget var Det norskes kjøp av Marathon Oil Norge i juni 2014 – kort tid før oljeprisfallet startet. Oppkjøpet av Marathons produksjon, lisenser og virksomhet på norsk sokkel ville ikke vært mulig uten Aker som eier og pådriver», skriver Røkke som også viser til at Aker var pådriver for kjøp av virksomheter og lisenser på norsk sokkel fra Svenska Petroleum, Premier Oil Norge, Noreco, Centrica og Tullow Norge.

– Vi har en X-faktor

Kjell Inge Røkke hevder at Aker, gjennom sin eierposisjon i Aker Solutions, Akastor og Kværner, har et bredt kontaktnett og profesjonelle relasjoner til verdens ledende oljeselskaper. Han mener «dette utgjør en X-faktor som skaper noe ekstra. Resultatet er ikke nødvendigvis innlysende for alle i samtid, men plutselig løsner det og synliggjør betydelige verdier», ifølge Røkke.

Men han advarer også om at det kan komme nedturer for Aker BP-aksjen, siden oljenæringen er syklisk og prisene kan variere.

Aker BP-aksjen steg hele 180 prosent i fjor, påpeker Røkke i brevet. I tillegg utbetalte selskapet utbytte for første gang i fjerde kvartal, noe som var fire år tidligere enn det Aker hadde lagt til grunn i 2014, skriver han.

– Det har vært en god utvikling. Av erfaring vet jeg at store oppturer også har en nedside i sykliske næringer. Jeg legger til grunn at aksjekursen ikke bare peker rett oppover, skriver Røkke.

Har stor tro på norsk sokkel

– Ingen skal være i tvil: Vi har fortsatt klokkertro på norsk sokkel, slår Kjell Inge Røkke fast i aksjonærbrevet.

Han mener det nå er lagt et grunnlag for at Aker BP kan utbetale et utbytte på minimum 250 millioner dollar per år frem til 2020, og at utbyttekapasiteten øker ytterligere når Johan Sverdrup kommer i produksjon.

– Akers eierandel på 40 prosent vil gi oss minimum 100 millioner dollar utbytte i året – eller tilsvarende over 11 kroner per Aker-aksje i dag, skriver Røkke.

Åpner for å selge

Røkke melder også at han er åpen for å selge Akers leverandørbedrifter.

– Vi er åpne for å bygge større og sterkere selskaper sammen med andre, eller selge oss delvis eller helt ut, skriver Røkke i brevet.

Særlig Aker Solutions har av analytikere blitt vurdert til å være et av de heteste oppkjøpsobjektene i Akers portefølje.

Oppkjøpsryktene rundt Aker Solutions har vedvart lenge. Den siste runden kom i forrige måned, da Finansavisen slo opp at den amerikanske giganten Halliburton var nære å kjøpe hele eller deler av selskapet.

Hele aksjonærbrevet kan du lese her.