Fredag morgen ble all trafikk i luften på Vestlandet stanset på grunn av problemer med en radar.

I hovedsak ble det full stans ved Sola utenfor Stavanger og Flesland i Bergen.

Radarproblemene har gitt noe trøbbel også for offshore-trafikken. Ifølge meldinger fra Equinor må det påregnes noe forsinkelser utover dagen. Passasjerer bes møte til ordinær tid for innsjekk, skriver selskapet på Heliport sine nettsider.

– Helikoptrene går som planlagt fra Bergen, men i Stavanger er det noen mindre forsinkelser. Fra Florø er en av avgangene flyttet fra morgen til kveld, sier Morten Eek, talsperson i Equinor til Sysla.

Rundt klokken 8.45 er systemene i gang igjen, men aktiviteten er fortsatt redusert melder Øystein Skaar, fungerende lufthavndirektør på Flesland.

Ved Stavanger Lufthavn Sola er åtte helikopter merket med forsinket avgang. Ved Flesland har tre av helikoptrene tatt av til planlagt tid, mens de resterende skal gå som normalt ifølge status på Heliport.

– Nå setter man i gang flytrafikken igjen, med begrenset trafikk. Til å begynne med ett fly hvert femte minutt. Da får vi en god del trafikk, sier Skaar.

Forsinkelser i formiddag

Pressetalsmann Lasse Vangstein i Avinor bekrefter til NTB at det var radarutfall over hele Vestlandet, men at Avinor ikke vet årsaken ennå.

Den vanlig flytrafikken ble rammet av radarproblemene. Bildet er tatt på Flesland like før klokken 8 fredag morgen. FOTO: Mads Bøyum

– Vi undersøker nå dette med Avinor flysikring som har ansvaret for radaren. Vi ber passasjerer om å møte opp på flyplassene og forholde seg til informasjonen de får fra sine respektive flyselskap, sa Vangstein til Dagbladet fredag morgen.

Flyene sirklet i luften

Selv ble Skaar varslet om saken klokken 7.25. Flyene som var i luften gikk da i ring i et fast mønster, noe som er standard prosedyre.

Til BT sier Skaar at flytrafikken kun ble stanset for Sola og Flesland.

– Men det gir en konsekvens i luftrommet, sier han.