Petro.no har fått innsyn i Statoils interne granskingsrapport etter ulykken på Statoil-plattformen Visund, 19. april i fjor.

– Ulykken skjedde i forbindelse med en løfteoperasjon på boredekket. Mannskapene om bord gjennomførte et løft av en bolt da en såkalt forløper, det vil si en kjetting, satte seg fast i en overhengende struktur.

Det fortalte pressekontakt for Statoil, Eskil Eriksen, til Aftenbladet i september i fjor.

– Da denne løsnet traff bolten boredekksarbeideren i venstre kinn. Han ble raskt tatt hånd om av helsepersonell på riggen og transportert til land med helikopter, uttalte Eriksen den gangen.

Knekt kjeve og hjernerystelse

Ifølge Petro viser Statoil-rapporten at det kun var tilfeldig at ulykken ikke fikk et dødelig utfall.

Helt konkret skriver Statoil at ulykken under «ubetydelig endrede omstendigheter» kunne fått et dødelig utfall.

«Ubetydelig endrede omstendigheter betyr at det bare var tilfeldig at alternative utfall av hendelsen ikke inntraff, ikke hva som i verste fall kunne skjedd», siterer Petro fra rapporten.

Boredekksarbeideren, som er ansatt i oljeserviceselskapet Archer, slapp unna med en brist i kjeven og hjernerystelse. Han fikk første behandling ved Haukeland Universitetssykehus i Bergen, men ble senere flyttet til Stavanger Universitetssykehus.

Mannen var utskrevet fra sykehuset en uke etter ulykken.

– Presshylse hektet seg fast

Slik illustrerer Statoil hendelsesforløpet:

Illustrasjon: Statoil

Videre siterer Petro fra rapporten:

«Da arbeidslaget var igang med å montere den siste bailen, hektet en presshylse i overgangen mellom vaier og forløper seg fast i overliggende struktur på topdrive. Dette ble ikke fanget opp og løftet med arbeidsvinsjen fortsatte. Etter kort tid løsnet presshylsen og en uventet kraft ble overført til monteringsverktøyet med bolten. Monteringsverktøyet spratt opp og traff boredekksarbeideren, som holdt verktøyet, i hodet.»