Ja, det norske oljeeventyret skal fortsette i mange år, men alle vet at produksjonen på norsk sokkel er på hell. Da er det viktig at Equinor drar ut og skaffer seg flere bein å stå på.

– Jeg vet ikke om noe sted som er mer spennende enn Brasil de neste årene. Behovet for mer energi er stort, og det er enorme muligheter både innen olje og gass, vind og sol. Dette skal vi i Equinor være med på, og jeg synes det er helt fantastisk at jeg får sjansen til å lede Brasil-satsingen vår!

I dag er energiforbruket per person i Brasil bare en tidel av forbruket i Norge.

Øvrum er Equinors første kvinnelige plattformsjef. Les mer om henne i faktaboksen under:

Margareth Øvrum

  • er født 19. september 1958, og er en norsk sivilingeniør. Hun er landsjef for Equinor i Brasil, og tilhører selskapets konsernledelse. Var direktør for teknologi, prosjekter og boring i Equinor/Statoil i mange år.
  • Øvrum har jobbet i Statoil/Equinor siden 1982. Som 33-åring ble hun selskapets første kvinnelige plattformsjef, på Gullfaks A.
  • I 2013 ble hun kåret til årets mest innflytelsesrike teknologikvinne. I 2017 ble hun tildelt Norsk Petroleumsforenings pris.
  • Gift med Inge Sørvik, tre barn.

– Dette kommer til å øke de neste årene. Og i dette landet bor det 220 millioner mennesker. Det er beregnet at olje- og gassproduksjonen i Brasil vil doble seg de neste 10 årene, sier Øvrum.

Energibunt

Margareth Øvrum sprudler i kjent stil når hun får snakke om energisektoren, nå i kjempelandet Brasil. Oljeprisfallet i 2014 rammet Brasils oljesektor som en bombe, og mye sterkere enn i Norge. Investeringene tørket inn, og både oljeserviceselskaper og internasjonale oljeselskaper forsvant. En viktig grunn til krisen var dårlige og uforutsigbare rammebetingelser for selskapene – og dessuten statsoljeselskapet Petrobras sin dominerende posisjon.

Nå er dette endret, og Equinor har bestemt seg for å satse på Brasil. Satse mye. I fjor sommer kom meldingen om at Equinor skal investere 15 milliarder dollar (134 milliarder kroner i 2019-verdi) i Brasil de neste 10 årene.

Kjøpt seg opp

Vi får ikke Margareth Øvrum til å si at Brasil blir det viktigste landet for Equinor i framtiden, men det er jammen ikke langt fra.

– Vi har kjøpt oss inn i svært viktige felt her i Brasil. Og vi er i gang med utrolig lovende letebrønner. Dessuten har vi investert mye i solenergi, og vi diskuterer også havvind med myndighetene her. Om Brasil blir det viktigste landet for Equinor? Vi får se hva som skjer.

Margareth Øvrum synes det er utrolig spennende å få lede Equinor i Brasil. – Jeg har litt latinsk blod i meg! Foto: Anders Minge

Statoil, den gang, kom til Brasil allerede i 2001, så dette er ikke ukjent terreng for selskapet. Men for vel to år siden ble det avgjort at det var trygt å satse stort. Dermed ble Brasil oppgradert til et eget kjerneområdene for Equinor, og dessuten ble altså tungvekteren Øvrum satt på sjefsjobben.

Forlenge levetiden

Equnior har vært flinke til å forlenge levetiden og øke utnyttelsesgraden i eksisterende olje- og gassfelt på norsk sokkel.

– Ja, dette er årsaken til at vi har oppnådd vår posisjon her, sier Øvrum. – Det var de som kom til oss og spurte om vi ville inn i Roncador-feltet. I fjor sommer fullførte vi kjøpet til 16 milliarder kroner, og dermed økte vi produksjonen vår i Brasil vesentlig.

Kart over Equinors virksomhet i Brasil.

Ifølge Øvrum trodde man først at det var mulig å øke utnyttelsegraden i feltet med 5 prosentpoeng, en enorm verdiøkning.

– Nå tror vi at vi kan øke utnyttelsen med 10 prosentpoeng. I dag samarbeider vi svært tett med Petrobras om Roncador. Ja, våre folk jobber faktisk inni lokalene deres. Vi bruker hele verktøykassen vår fra norsk sokkel, og vi ser en svært fin oppside i dette feltet.

Les mer om Equinor i Brasil i faktaboksen under:

Equinor i Brasil

Etablert i Brasil: 2001.

Ansatte: Øker nå antall ansatte, og har nå ca 500 medarbeidere i Brasil. Ca 50 av disse er norske.

Eget område: Brasil er nå etablert som et eget forretningsområde i Equinor, og Margareth Øvrum ble fra årsskiftet 2018/19 ansatt som landssjef med plass i konsernledelsen.

Produksjon: 90 000 fat per dag.

Antall lisenser: Totalt 20, 9 som operatør, 11 som partner.

Operatør for felt i produksjon: Peregrino-feltet.

Partner for felt i produksjon: Roncador. Kjøpte seg opp til 25 prosent eierandel i desember 2017, noe som nesten tredoblet Equinor sin oljeproduksjon i landet.

Felt under utvikling: Carcará og BM-C-33 (operatør for begge).

Solprosjekt: Eier 40 prosent i Apondi solkraftverk. (Scatec Solar 60 prosent)

Lovende felt

Equinor er også i gang med å planlegge første fase av Carcará-feltet, der selskapet er operatør. Feltet skal inneholde rundt to milliarder fat og skal være lønnsomt ved en oljepris på rundt 35 dollar fatet. I dag er oljeprisen dobbel så høy.

Så er det Peregrino-feltet. Dette er Equinor sin viktigste eiendel i Brasil, og foreløpig det eneste produserende feltet der Equinor er operatør.

Margareth Øvrum har ca 500 medarbeidere i Equinor i Rio. Øistein Johannessen (til venstre) er kommunikasjonsleder, her sammen med informasjonsmedarbeider Erik Haaland som er stasjonert ved hovedkontoret i Stavanger. Foto: Anders Minge

– Fase to av Peregrino skal starte opp i slutten av neste år. Da skal en ny plattform bore ned til reservoar som ikke er tilgjengelig med eksisterende plattformer. I år skal boligmodulen fraktes hit, og den er produsert av Apply Leirvik på Stord, sier Øvrum.

Gass sin framtid

Gass er svært viktig for Equinor i Brasil, og funn er gjort i feltet BM-C-33. Men her er det i dag utfordringer.

– I dag er hele gass-verdikjeden monopolisert her i Brasil, og Petrobras er eier. Sånn kan det ikke fortsette, og det har vi gitt myndighetene klar beskjed om. De jobber nå med å endre eierskapet. Om det blir sånn som i Norge, vet jeg ikke, men endringene vil komme, og det må til for at vi skal hente opp gassen.

Les mer om import og eksport i Brasil i faktaboksen:

Brasil: Import og eksport

Brasil er nummer 22 på listen over verdens største eksportører.

I 2017 eksporterte Brasil varer for 219 milliarder dollar og importerte varer for 140 milliarder dollar, noe som ga en positiv handelsbalanse på 78,3 milliarder dollar.

Bruttonasjonalproduktet i Brasil var 15.500 dollar per person i 2017. (I Norge 75.500 dollar samme år.)

Største eksportartikler fra Brasil er soyabønner, jernmalm, råolje, råsukker og biler.

Største import-artikler er raffinerte oljeprodukter, bildeler, medisiner, IT-produkter og biler.

Brasil eksporterer dobbelt så mye til Kina som til USA. Også på import-siden er Kina en større handelspartner for Brasil enn USA.

Ifølge Øvrum er det svært høye gasspriser i Brasil i dag, og dette rammer industrien i landet. Flere selskaper truer med å forlate landet hvis ikke gassprisene senkes. Dette taler også for at det kommer endringer som gjør at Equinor får utnyttet sine gassforekomster.