Kyrre M. Knudsen.  Foto: Marie von Krogh

– Oljekrisen har ført til overraskende få konkurser

At bedriftene så nedgangen komme, kan ha begrenset antallet konkurser, tror sjeføkonom Kyrre M. Knudsen. Men han tror fortsatt ikke bunnen er nådd.

For snart tre år siden startet nedturen som har gitt dramatiske konsekvenser for norsk oljeindustri.

Sjeføkonom Kyrre M. Knudsen i Sparebanken 1 SR-Bank mener imidlertid at antallet konkurser i kjølvannet av krisen har vært færre enn det kunne vært grunn til å frykte.

– Med det betydelige fallet vi har sett for oljeprisen, er det overraskende at det ikke har vært flere konkurser, sier Knudsen.

 

Bunnen ikke nådd
Han peker spesielt på to årsaker til at ikke flere bedrifter har gått over ende.

– For det første var dette en varslet nedgang. Bedrifter så hvilken vei det gikk og tok tidlig grep for å møte nedturen.

I tillegg viser han til at det er tatt i bruk andre strategiske virkemidler, som oppkjøp og sammenslåinger, noe som kan være eneste alternativ for virksomheter i konkursfare.

– Det finnes flere muligheter enn konkurs for bedrifter i trøbbel, sier Knudsen.

– Hvordan blir det framover?

– Det vil fortsatt være krevende en stund til. Den gode nyheten er at vi nærmer oss bunnen, den dårlige er at vi ikke er der ennå, sier Knudsen.

– Bedrifter vil forsvinne
Analytiker Tore Gulbrandsøy i Rystad Energy er enig.

– Slik vi ser det, vil markedet fortsette noe nedover i år og neste år, men gå litt oppover i 2019 og 2020. Næringen må være forberedt på at det blir krevende også framover, sier han.

– Vil det komme flere konkurser framover?

– Det er naturlig at bedrifter vil forsvinne framover – både gjennom konkurser og sammenslåinger. Vi er ikke ferdige med restruktureringer, sier Gulbrandsøy.

Han peker på at det forskjeller mellom ulike bedrifter.

– Noen har klart å omstille seg, fått ned kostnadene og finne nye markeder. De går det greit med. Har man ikke klart det, er det verre.

tore_guldbrandsøy19

Tore Gulbrandsøy. Foto: Jan Inge Haga

Flater ut
Nicolai Myren er partner i advokatfirmaet Kyllingstad Kleveland, som har mange klienter i oljerelatert virksomhet. Advokatene bistår blant annet i forbindelse med omstrukturering, fusjoner og andre strategiske endringer.

– Vi hjelper på mange måter til i prosesser som bidrar til at konkurser unngås. Oppdragene knyttet til omorganisering økte betydelig som følge av nedturen, sier Myren.

– Jeg opplever at det har vært en enorm vilje til å bli værende i denne industrien, og bedriftene ønsker å gjøre det som skal til. Mer samarbeid mellom involverte parter tror jeg også har bidratt til å begrense antallet konkurser.

Nå mener han ting tyder på at det begynner å flate ut.

– Vår bistand knyttet til omorganisering har droppet litt den siste tiden. Det kan være et tegn på mer stabilitet. Mye av planlagte endringer er nå gjennomført. I denne omgang har mange bedrifter tatt de grepene de skal, sier Myren.

Banker klarer seg
Ved konkurser er bankene blant taperne på grunn av lån som ikke betales tilbake. At bankene har klart seg forholdsvis bra gjennom krisen, kan derfor være et symptom på relativt få konkurser.

Stavanger-banken Sparebank 1 SR-Bank  er tungt eksponert mot oljebransjen. Siden sommeren har aksjekursen steget kraftig. Det kan tyde på at aksjonærene tror den verste faren er over:

Skjermbilde 2017-02-02 kl. 06.26.59

SR-Banks kursutvikling de siste tre årene.