Da markedet sviktet i Norge, holdt Oiltec Solutions seg flytende. Årsak: økende eksport av teknologi og store, nye kontrakter i Mexico.

– Vi har jobbet lenge med å komme inn på det meksikanske markedet. Det har tatt tid, mye på grunn av krevende prosesser. Men ting falt på plass, og dermed sikret vi oss to viktige kontrakter, sier Tom Bremer, daglig leder i Oiltec Solutions.

Fall i produksjon
Ifølge Bremer har Mexicos nye energireform åpnet for nye muligheter. Selskapet har også fått rådgiving og bistand fra Norwegian Energy Partners, det sammenslåtte INTSOK og INTPOW.

Fakta

OILTEC SOLUTIONS 

  • Etablert i 2009
  • Hovedkontor på Forus i Stavanger
  • Leverer avansert simulatorteknologi til oljebransjen samt kransimulering
  • 15 ansatte i Norge
  • Har også kontor i USA, konsulenter i Ukraina og Kina
  • Eies av HitecVision (51 prosent) og ansatte

Statskontrollerte Petroleos Mexicanos’ (Pemex) er midt i en stor omstilling. Selskapet jobber nå for å møte konkurransen med andre store oljeselskaper som får tilgang til Mexicos olje- og gassmarked.

– Nå som Mexico vil øke sin olje- og gassproduksjon, er det behov for treningsfasiliteter. På bare fem år har produksjonen i Mexico falt med nesten 200 millioner fat per år, noe som utgjør enorme tapte verdier for både Pemex og Mexico, sier Bremer.

Pemex-kontrakter
Oiltec har inngått kontrakter med Pemex, som blant annet innebærer at selskapet har levert produkter og tjenester til et treningssenter i Dos Bocas.

– Her har vi bygget opp et kompetansesenter, hvor simulatoren vår blir navet i treningen. Det skal bores komplekse brønner, og gjøres vanskelige operasjoner. Treningen er derfor et viktig element, og en av nøkkelfaktorene for å lykkes, sier Bremer.

I fjor var første gang Mexico holdt anbudsrunde for dypvanns olje- og gassblokker. Til sammen ble 10 dypvannsblokker lagt ut for anbud. Statoil ble tildelt to av disse.

Trener crewet
– Flere meksikanske crew skal trenes opp. Vi har vært mange turer til Mexico det siste året. Der har vi også fått oss noen overraskelser. Første gang vi var nede for å installere, ble vi møtt av en metallstruktur med et jordgulv. Simulatorbygget ble ferdigstilt samtidig som vi skulle installere teknologien vår. Men vi kom i mål, sier Bremer.

unnamed

Eivind Rovik (t.v.) og Tom Bremer i Oiltec. Foto: Ane M. Knoph

I Norge har Oiltec et tett samarbeid med eDrilling og Maersk Training. Sammen har de tre selskapene to simulatorer i sitt treningssenter på Forus. Hele borecrew kommer hit for å øve på det som kan skje offshore.

– Å drille på sikkerheten er utrolig viktig. En ting er å lære det i teorien, men det å ha egen erfaring fra simulatortrening, kan være skillet mellom en potensiell ulykke og det å kontrollere hendelsen på en sikker og trygg måte, sier Eivind Rovik, teknisk direktør i Oiltec.

Er optimistiske
Oiltec har hatt krevende år, men har likevel unngått røde tall. Da Norge opplevde paniske kutt, leverte selskapet teknologien sin til flere andre land.

– I 2015 omsatte vi for 33 millioner kroner og hadde et EBITDA-resultat på vel 3,2 millioner kroner. 2016 ble noe svakere på omsetning og resultat. Men vi er optimistiske for 2017. Vi ser at både olje- og gassomsetningen innenlands, samt eksport tar seg opp, sier Bremer.