Torsdag forrige uke møtes to av Odfjell Drillings arbeidshester «tilfeldig» på hverandre rett sør for ekvator utenfor kysten av Gabon.

Deepsea Stavanger er på tur hjem fra Sør-Afrika etter et historisk boreoppdrag da den møter Deepsea Nordkapp, en flunkende ny rigg på vei fra Samsung verftet i Sør-Korea til CCB utenfor Bergen.

Les også: Odfjell Drilling-sjef Simen Lieungh mener selskapet trenger mer kapasitet.

– Det var tilfeldig og veldig artig at riggene møttes. Årsaken er at nybygget Deepsea Nordkapp er en smule raskere enn Deepsea Stavanger, forteller Kjetil Gjersdal, som er driftsdirektør i Odfjell Drilling, til Sysla.

Nå skal riggene innom Las Palmas før de sammen setter kursen mot Norge.

Super-rigg rett på langtids-kontrakt

Odfjell overtok den nye superriggen Deepsea Nordkapp fra verftet i Sør-Korea i januar. Siden den gang har den vært på en 100-dagers reise via kysten av Afrika.

Etter en tre ukers stasjonering på CCB utenfor Bergen, hvor riggen skal testes og gjøres klar, starter den på 2-årskontrakten med Aker BP i andre kvartal. Arbeidet skal skje ulike steder i Nordsjøen.

Deepsea Stavanger og Deepsea Nordkapp møttes rett sør for ekvator utenfor kysten av Afrika. Foto: Odfjell Drilling

Deepsea Nordkapp er i forbedret Moss Maritime CS-60-design og er spesialbygget for værharde områder. Deepsea Stavanger er bygget etter GVA7500-designet, og er en smule mindre enn nybygget.

Begge riggene seiler for egen maskin hele veien til Norge i en fart på mellom seks og sju knop, forteller Gjersdal. Reisen hjem fra Sør-Afrika og Sør-Korea tar henholdsvis to og tre måneder.

I skrivende stund seiler Deepsea Stavanger i en fart på sju knop, og er forventet til Las Palmas neste lørdag. Deepsea Nordkapp seiler en smule raskere med sine 8,6 knop og er på plass allerede neste torsdag.

Krevende vær- og strømforhold

I Sør-Afrika har Deepsea Stavanger utført boreoperasjon og undersøkt Brulpadda-prospektene for Total, noe som resulterte i betydelig funn i begynnelsen av februar, ifølge operatøren.

– Funnet har fått mye oppmerksomhet i mediene i Sør-Afrika. Vår jobb er å sørge for at alt det tekniske og operasjonelle rundt boreoperasjonen fungerer og gjøres på en sikker måte, men når det blir gjort et stort funn er det selvsagt ekstra gøy, forteller Gjersdal.

Se video av Deepsea Stavanger i arbeid under:

Brønnen påtraff en 57 meter lang gasskondensat-kolonne i reservoaret, og det ble også gjort funn av hydrokarboner i Brulpadda Deep.

Odfjell Drilling har vært involvert i prosjektet de siste tre årene, og operasjonen har til tider vært krevende, forteller Gjersdal.

– Vi måtte håndtere en ganske sterk strøm på rundt fire til fem knop. Da er det utfordrende å holde riggen i posisjon, og sikre at riseren 600 meter nede på havbunnen er i riktig vinkel, sier Gjersdal.

Selv om jobben ble gjort i sommersesongen var det til tider værhardt for den norske riggen.

– Det ble akkurat så krevende som vi hadde forventet, og jeg mener vi håndterte situasjonen bra.