Dagens nyhetsbrev

I over 40 år var det forbudt å eksportere råolje fra USA. Nasjonen var storforbruker av olje, og man ville skjerme oljereservene og økonomien. Men så kom skiferoljenboomen og fylte oljelagrene, og i 2015 skrev president Barack Obama under på loven som opphevet eksportforbudet.

Siden den gang har det økt på, og i løpet av de få årene forbudet har blitt opphevet, har over 30 land mottatt olje fra amerikanerne, melder Reuters.

I dag fosser den amerikanske råoljen ut i markedet. Fra 2010 til 2017 økte amerikansk oljeproduksjon fra 5,5 millioner til 10 millioner oljefat om dagen. Til sammenligning produserer Russland  10.9 millioner oljefat daglig.

 Mellom 1,5 og 2 millioner fat med råolje eksporteres av amerikanske oljeprodusenter hver eneste dag. Dette kan stige til 4 millioner innen 2022.

– Jo mer de pumper ut i markedet, jo større konkurranse får nordsjøoljen, sier tidligere oljeanalytiker, nå seniorrådgiver for bærekraftig økonomi i Nordea, Thina Saltvedt til Aftenbladet.

Saltvedt forteller at den amerikanske oljen er en direkte konkurrent til norsk olje på grunn av prisene.

–  Jo mer av skiferoljen som kommer ut i markedet, jo større konkurranse får vi. Vi må nok vente litt til for å se større virkninger, så nå fungerer den som en stabiliserende faktor i oljemarkedet, men på lang sikt, i neste tiår vil konkurransen øke, sier hun.

Verdens største oljeimportør, Kina, er også det landet som importerer mest amerikansk olje. Ifølge Reuters planlegger de å doble importen til 300.000 fat per dag. Deretter vil de utvide salget i Asia og i tillegg finne nye importører for den amerikanske råoljen andre steder, deriblant i Europa.

Det Internasjonale energibyrået melder at amerikansk råolje forventes å stå for mer enn 80 prosent av veksten i den globale tilførselen av olje det neste tiåret.

Få også med deg:

  • Etter at Statoil valgte Mongstad som sin forsyningsbase for oljefeltene i Nordsjøen, har infrastrukturen blitt oppgradert for 400 millioner. Slik ser det ut på basen nå.
  • Faroe Petroleum selger 17,5 prosent av Fenja til Suncor Energy AS mot et vederlag på 54,5 millioner dollar.
  • I dag lanserte Sysla sin Instagramserie #minjobbsysla. Førstemann ut var Tore Bondhus: – Om ti år håper jeg at vi leverer olje og gass ut i verden som aldri før, forteller han.
  • Med dages oljepris vil gigantfeltet Johan Sverdrup tjene 9 millioner kroner i timen om noen år.
  • Statoil har innløst en ettårig opsjon med forsyningsfartøyet Viking Energy fra april i år. (Newsweb)
  • Før helgen ble oljelast nummer 50 sendt ut fra Goliat-feltet i Barentshavet. Dermed var det duket for kakefest på plattformen. I fjor høst var feltet for det meste stengt. (E24)
  • John Fredriksen-kontrollerte Seadrill vil i løpet av få dager offentliggjøre en ny refinansieringsløsning som vil gi obligasjonseiere større uttelling. (DN)
  • Oceanteam-ledelsen trues av tvangsavvikling og granskning. Ledelsen vil nå flytte selskapet utenlands. Det kom frem i en melding på Oslo børs, lagt ut etter stengetid fredag. (DN)
  • Kjell Inge Røkke og Akers skipseiende selskap Ocean Yield kjøper fire VLCC-ere for nær 2,7 milliarder.  – Den nest største dealen vi har inngått noensinne, sier Ocean Yield-sjefen Lars Solbakken til Finansavisen søndag.
  • PREZIOSO Linjebygg er tildelt en rammekontrakt med Aker Solutions for Nyhamna gassanlegg og Draugen plattform. (Petro.no