-Jeg håper og tror at industrien har lært av erfaringene fra Asia, både de gode og de dårlige. Dersom norsk verftsindustri holder seg på samme nivå som de er i dag, er de i god posisjon til å vinne store oppdrag framover også. Ved de siste kontraktstildelingene har vi sett at de er i stand til å vinne store jobber, sier Atle Sonesen, direktør i VNG Norge til Aftenbladet.

Dette tar Sonesen som et tegn på at de norske verftene, som har vært gjennom en tøff tid, igjen har styrket konkurranseevnen i det tøffe, globale markedet.

Rosenberg er blant de norske verftene som har rigget seg for flere større oppdrag framover. For tiden ligger to gigantmoduler til Martin Linge-prosjektet ved kai for gjennomgang før de skal ut i Nordsjøen i sommer. Foto: Jon Ingemundsen

75 prosent dyrere

En rapport fra analysebyrået Rystad Energy i fjor høst viste at de totale merkostnadene fra plattformprosjekter i Asia i perioden 2009 og 2013, lå på 70 milliarder kroner sammenlignet med leveringer fra norske verft.

Sluttregningen fra asiatiske verft ble i gjennomsnitt 75 prosent høyere.

Ser på mer enn prisen

I tillegg til at oljeselskapene har lært av den blandede suksessen fra Asia-prosjektene, tror Sonesen også at oljeselskapene nå legger større vekt på andre kriterier i anbudet enn bare anbudsprisen.

Han er likevel rask med å påpeke at han også har flere positive erfaringer som partner i større utbygginger som er levert fra Asia, blant dem Ivar Aasen, Gudrun og Gjøa.

-Jeg tror absolutt norsk verftindustri er på vei tilbake igjen. Spesielt kjekt er det å se her lokalt at Rosenberg er på vei opp igjen og kan konkurrere på større prosjekt de ikke har gjort på lenge, sier Sonesen.

Flere faktorer spiller inn

Geir Austigard, styremedlem i Norsk Industri og konserndirektør i Øglænd System, mener det er summen av flere faktorer som har gjort norske verft mer konkurransedyktige.

Han viser til store besparelser på innkjøpssiden, at det jobbes mer effektivt på ingeniørsiden og det kommer mer produksjon ut av hver utførte arbeidstime. Samtidig har økningen i lønnskostnadene generelt vært relativt moderate.

Les hele saken her.