I mai i fjor ble det kjent at den franske energiganten Engie (tidligere GDF Suez) hadde funnet en ny eier til sin olje- og gassvirksomhet.

Selskapet inngikk en intensjonsavtale med det britiske investeringsselskapet Neptune Energy, verdt rundt 4,7 milliarder euro – om lag 45 milliarder kroner med dagens kurs, skriver Aftenbladet.

Den endelige salgsavtalen ble signert i september og nå er oppkjøpet sluttført.

– Dette er en god nyhet. Nå får vi en ny start med eiere som vil satse, sier norgessjef Cedric Osterrieth til Sysla fredag morgen.

Kinesere

Før salget eide Engie-gruppen 70 prosent av Engie Exploration & Production International, mens kinesiske China Investment Corporation (CIC) eier de øvrig 30 prosentene.

Som en del av salgsavtalen øker CIC sin eierandel til 49 prosent, mens Neptune vil inneha majoriteten med de resterende 51 prosentene.

Norgessjef Cedric Osterrieth har tidligere uttalt at oppkjøpet ikke ville medføre noen ny nedbemanning. Det gjentar han når avtalen nå er fullført.

– Det er ikke planlagt betydelige endringer i organisasjonen som følge av dette. Ingen arbeidsplasser skal kuttes. Vi trenger kompetansen vi har – det er den tydelige beskjeden til våre ansatte, sier Osterrieth fredag morgen.

Det gjelder både for Norge og selskapets globale virksomhet. For Osterrieth selv kan det imidlertid bli endringer. Ifølge belgieren ligger det i kortene at han etter hvert vil forlate Norge.

Neptune Energy Group produserte i 2017 154.000 fat olje og gass per dag, i Nordsjøen, Nord-Afrika og sørøst Asia. På norsk sokkel tar selskapet over blant annet Gjøa-plattformen i Nordsjøen. Etter oppkjøpet kommer en tredjedel av produksjonen fra norsk sokkel.

Selskapet har ifølge Osterrieth som ambisjon å øke produksjonen til 200.000 fat i løpet av de neste årene.

– Vi ser etter muligheter for å vokse både organisk og gjennom oppkjøp, sier han.

Cedric Osterrieth. Foto: Jon Ingemundsen

Oljeveteran

Det er oljeveteranen Sam Laidlaw (62) som står bak Neptune Energy.

– Norge er en veldig viktig del av den overordnede porteføljen. Virksomheten produserer gass og olje i seks land i praksis, men Norge er åpenbart det største enkeltlandet, og et der jeg har hatt en lang personlig involvering. Jeg tror det er mange muligheter her bare i å utvikle den eksisterende porteføljen, men også i å delta i lisensrunder, sa han til Dagens Næringsliv på torsdag.

Laidlaw sa til avisen at noen aktiviteter skal utføres i Paris, noen i Stavanger, noen i Holland, noen i Tyskland og noen i Aberdeen.

– Vi ønsker å se hvordan alt det fungerer. Vi har ikke forutbestemt hvordan det burde se ut.

Jim House blir konsernsjef i selskapet.