Jobben med å sammenstille plattformdekket med understellet er i full gang.

– Vi regner med at arbeidet ferdigstilles i løpet av mandag eller tirsdag. Deretter skal Kværner jobbe med å klargjøre Aasta Hansteen-plattformen til oppkopling i Norskehavet i 2018, sier pressetalsmann i Statoil, Eskil Eriksen.

Aasta Hansteen-plattformen måler 320 meter fra topp til bunn, og er dermed verdens største plattform av sitt slag (SPAR-plattform) i verden. Det meste av understellet befinner seg under vann. Totalt har nå Aasta Hansteen samme høyde som Eiffeltårnet.

Illustrasjon: Statoil

  • Aasta Hansteen-feltet skal driftes av Statoil fra Harstad, men gassen skal føres i rør 482 kilometer til Nyhamna i Møre og Romsdal. Feltet skal etter planen settes i drift i siste kvartal 2018.
  • De utvinnbare ressursane er beregnet til 47 milliarder standard kubikkmeter med gass.
  • Aasta Hansteen-feltet ligger i et værutsatt område 300 km nordvest for Sandnessjøen i Nordland.

Understellet til plattformen har ligget på Stord siden i sommer. Dårlig vær har gjort at plattformdekket har  blitt liggende lengre enn planlagt hos Westcon i Ølen, men transporten startet klokken 11 lørdag formiddag. Natt til søndag var toppsiden fremme på Stord.

Komplekst prosjekt

Aasta Hansteen kan ifølge Statoil regnes som en  av de største og mest komplekse industriprosjektene noensinne. Blant annet skal det bygges hele 480 kilometer med rørledninger, omtrent like langt som avstanden mellom Oslo og Bergen.