– Dette er en stor dag for alle ansatte og hele regionen, sier Momir Repaja, klubbleder i Fellesforbundet ved Aibel i Haugesund, til Aftenbladet.

Jubelen sto selvsagt i taket blant de ansatte torsdag morgen da det ble klart at Aibel vinner Statoil-kontrakten med å bygge prosessplattformen til Johan Sverdrup-feltet.

Plattformen vil bestå av tre moduler. To moduler – den øvre prosessmodulen (UPM) og omformermodulen (HVDC) – vil bli bygd ved selskapets verft i Haugesund. Den tredje modulen – hovedstrukturrammen (MSF) – skal bygges ved Aibels verft i Thailand.

Kontrakten som tildeles Aibel omfatter ingeniørarbeid, innkjøp og bygging (EPC) av dekket til en ytterligere prosessplattform (P2) som utvider prosesskapasiteten på Johan Sverdrup feltet fra 440.000 til 660.000 fat olje per dag etter oppstart av fase 2 i 2022.

Verdien på denne kontrakten er på nærmere 8 milliarder kroner.

Sikrer 3000 arbeidsplasser

For klubbleder Momir Repaja viser dette at kombinasjonen av Aibels verft i Thailand, Haugesund og øvrige fagområder hjemme i Norge utkonkurrerer Asia-tilbud. Det er en tillitserklæring.

Etter tre-fire år med nedbemanning, har vi nå langsiktighet i tre-fire år framover. Vi kan puste lettet ut og har en trygg arbeidsplass å gå til de neste årene. Det er klart at det betyr mye, sier Repaja.

Aibel-direktør Mats Andersen påpeker at jobben med prosessplattformen er midt i Aibels kjerneområde, i tillegg skal Aibel også bygge trafomodulen til plattformen som vil være mottaksstasjon for landstrøm til hele Utsira-området. Her har Aibel også bygget landanlegget på Haugsneset som skal besørge strøm til Utsirahøyden.

Mads Andersen, konserndirektør i Aibel. Foto: Jon Ingemundsen

– Dette er en kjempeviktig kontrakt. Boreplattformen til Johan Sverdrup er i ferd med å ferdigstilles i Haugesund og skal ut på feltet i sommer. Det å bli med videre på industrieventyret Johans Sverdrup er vi veldig stolte av og utrolig fornøyde med, sier Andersen til Aftenbladet.

Han legger også til at det er en kapasitetsmessig styrke for Aibel i dette arbeidet å ha både verft i Thailand og Haugesund som kan ekspedere Statoil-kontrakten. Selve bunnrammen til prosessplattformen vil slepes til Haugesund for ferdigstillelse, akkurat slik boreplattformen til Johan Sverdrup-feltet ble gjort i fjor høst.

– På den måten får vi utnyttet kapasiteten vår maksimalt. På topp vil det være over 3000 Aibel-ansatte i sving og gi arbeid til en rekke underleverandører på Vestlandet, påpeker Andersen.

Ved verftet i Haugesund gir kontrakten arbeid til over 1500 personer, i tillegg til underleverandører.

Aibel starter arbeidet med Statoil-kontrakten i 2019.

– Dette er selvsagt en gledens dag som feires med kake til de ansatte i kantinen fredag, sier Andersen.