Da statsbudsjettet for neste år ble lagt fram mandag, ble det kjent at Equinors Martin Linge-prosjekt sprekker med ytterligere 7,9 milliarder kroner. Totalt er overskridelsen nå på 25,7 milliarder.

Bjørn Asle Teige, konserntillitsvalgt for Safe i Equinor, ble overrasket da han fikk høre tallene mandag formiddag.

– Dette var litt voldsomt. Det begynner vel å nærme seg at vi kan bruke ordet skandale her, sier Teige.

– Spørsmålet nå er jo om dette prosjektet noen gang blir lønnsomt, legger han til.

Tidligere har analysebyrået Rystad Energy anslått at prosjektet er avhengig av en oljepris på rundt 69 dollar fatet for å gå i pluss. Den siste tiden har prisen for et fat nordsjøolje ligget rundt 60 dollar.

Basert på et oppdatert ressursanslag på 370 millioner fat oljeekvivalenter justerte Rystad senere balanseprisen for Martin Linge til 56 dollar fatet. Anslaget innebærer imidlertid produserte volumer i 2020 på om lag 20 prosent av normalproduksjon i 2021-2022. 

Med stadig stigende kostnader øker usikkerheten om hva prosjektet må ha i balansepris.

Mer arbeid

Bjørn Asle Teige spør seg nå hvor lurt det var å overta Martin Linge-prosjektet. Equnior la rundt 12 milliarder kroner på bordet da Martin Linge og Garantiana-prosjektet ble kjøpt i fjor.

– Man lurer jo på om dette oppkjøpet var nødvendig. Hva vil denne situasjonen føre til? Sier Teige. 

Han peker imidlertid på at det ikke bare er negativt at det blir mye ekstraarbeid. 1100 arbeidere jobber nå med å gjøre plattformen klar ute på feltet.

– Det er jo kjekt at det blir mange arbeidsplasser. Men spørsmålet er jo hva det går ut over når det brukes så mye penger på dette, sier Teige.

Rolig aksjemarked

Jon Masdal er analytiker i DnB Markets og følger Equinor tett. 

– Situasjoner som denne er aldri heldige, men jeg er ikke så overrasket over at dette kom nå. Equinor har mye servicearbeid gående på prosjektet, så slike tall har ligget i kortene, sier Masdal.

– Aksjemarkedet har ikke reagert i noen retning på det som kom fram i statsbudsjettet. Men så skal det ganske mye til før det blir bevegelse der, sier analytikeren.

Krever svar

Lars Haltbrekken, som representerer SV på Stortinget, reagerer imidlertid sterkt på tallene som ble kjent mandag.

– Martin Linge-utbyggingen har nesten blitt dobbelt så dyr som forutsatt. Det vitner om total mangel på kostnadskontroll og elendig oppfølging fra olje- og energiministeren, skriver Haltbrekken i en e-post.

– Vi må nå få avklaring på om dette feltet noen ganger kommer til å bli lønnsomt og hva ministeren har tenkt å gjøre for å få de løpske kostnadene under kontroll, legger han til.

Haltbrekken sendte mandag to skriftlige spørsmål til olje- og energiminister Kjell-Børge Freiberg (Frp), der han krever svar på hva som har skjedd med Martin Linge.

Dette er Haltbrekkens spørsmål:

  1. Oljefeltet Martin Linge ligger an til en gigantisk kostnadssprekk for utbyggingen, en sprekk som kan bli større enn sprekken for Goliat-utbyggingen. Hvilke tiltak har ministeren iverksatt for å få kostnadene under kontroll, og hvilken oljepris er nødvendig for at Staten skal sitte igjen med positiv nåverdi (gå i pluss) ved Martin Linge-utbyggingen?
  2. Vil statsråden, i lys av den gigantiske kostnadssprekken ved Martin Linge-utbyggingen, ta initiativ til en bredere gjennomgang av lønnsomheten på norsk sokkel i årene framover? En gjennomgang som også tar innover seg det faktum at verdens land skal oppnå klimaavtalen fra Paris og som dermed vil bidra til redusert verdi av den norske olje- og gass formuen.

Olje- og energidepartementet ønsket mandag ikke å si noe om Martin Linge, men henviste til operatør Equinor for kommentarer.