Dagens nyhetsbrev

De to selskapene skal samarbeide om planlegging og utbygging av undervannsfelt og undervannsinstallasjoner på norsk sokkel, skriver E24.

Første prosjekt er Luno II-funnet som skal kobles tilbake til Edvard Grieg-plattformen til Lundin. Deretter kan Rolvsnes-funnet bli neste ut.

Vil være slanke

På sikt vil Edvard Grieg-plattformen bli et feltsenter som vil få flere satellittfunn koblet til seg, og disse skal utvikles gjennom samarbeidet med Technip FMC, opplyser Lundin Norway til E24.

– For meg er dette en videreføring av slik vi jobbet med Edvard Grieg-plattformen med Kværner. Selv om vi er et større selskap nå enn den gangen, er vi fortsatt ikke et stort selskap. Vi ønsker ikke å bygge opp en stor organisasjon til å utvikle slike prosjekter. Vi skal være slanke og vil heller bruke kunnskapen og teknologien dere sitter på, sier Færøvik i Lundin Norway.

Selskapene legger opp til en ny kontraktsform hvor TechnipFMC skal gjennomføre både tidligfasearbeidet og selve utbyggingsprosjektet i subsea tie-in-prosjekter, og jobbe basert på sine egne spesifikasjoner, skriver Petro.

Skal vise tillit

Lundin skal gi leverandøren tilgang til sin organisasjon for å avdekke eventuelle tekniske utfordringer på et så tidlig tidspunkt som mulig.

– Et av våre viktigste bidrag er å vise leverandørene tillit. Vi må stole på at de kan levere god kvalitet uten at vi må bygge opp en organisasjon som skal henge over skulderen til TechnipFMC. Det er helt sikkert mer interessant for leverandørene å gjøre det de kan, enn å bli kontrollert på om de kan det de gjør, sier Færøvik.

De to selskapene FMC Technologies og Technip fusjonerte i fjor, og dannet TechnipFMC.

Få også med deg

  • Statoil øker det justerte driftsresultatet til 2,3 milliarder dollar, opp fra 0,6 milliarder dollar i samme periode i fjor.
  • For Siem Offshore sank inntektene og driftsresultatet i tredje kvartal kraftig, mens tapet etter skatt økte.
  • Aker BP har gitt subseakontrakt verdt 300 millioner kroner til Deep Ocean.
  • Oljeselskapet Lundin Norway slår seg sammen med den nyfusjonerte oljeservicegiganten TechnipFMC for å få bygget ut flere funn i Nordsjøen, skriver E24.
  • Milliardæren Bjarne Skeie er varslet om personlige søksmål på over 300 millioner kroner fra DNB. Årsaken er leterefusjon på nærmere 300 millioner kroner som er utbetalt til hans oljeselskap, E & P Holding, skriver DN.
  • Golar LNG Partners skal styrke egenkapitalen med opptil 139 millioner dollar, det tilsvarer 1,1 milliarder kroner. Pengene skal kunne brukes til å tilbakebetale gjeld, til arbeidskapital og til nye kjøp, skriver Finansavisen.
  • Seismikkselskapet TGS leverte et sterkt kvartalsresultat og hadde inntektsvekst på 25 prosent. Men TGS tror også 2018 blir et tøft seismikkår ettersom oljeselskapenes budsjetter frendeles er trange, skriver E24.
  • Petroleum Geo-Services fikk et driftsresultat (ebitda) på 109 millioner dollar i tredje kvartal 2017, mot 113 millioner dollar i samme periode året før. Seismikkselskapet skriver ned verdier for 83 millioner dollar, skriver DN.

Kommer med oppløftende tall

Analytiker Torbjørn Kjus tror det vil gå 15 år før oljeetterspørselen når toppen.

– Så langt i år er veksten i etterspørselen 250.000 fat per dag i Europa, sier DNB Markets’ oljeanalytiker.

DNB Markets beregner også at oljeprisen skal ytterligere opp fra dagens nivå, og at man allerede neste år vil se priser på 60 dollar per fat.