Kværner er tildelt en byggekontrakt av Repsol Norge AS på en permanent støttestruktur for Caissonen til den nye utbyggingen av Yme.

Fabrikasjonskontrakten har en verdi på om lag 70 millioner kroner, og skal etter planen leveres juni 2018.

– Dette er en viktig kontrakt for verftet i Verdal som kapasitetsmessig passer godt inn sammen med byggingen av stålunderstellene for bore- og prosessplattformene til Johan Sverdrup og de fire blisterne til Njord som skal leveres neste år, sier Sturla Magnus, konserndirektør for Kværners verft i Verdal i en pressemelding.

For Kværner består arbeidsomfanget av innkjøp av materialer, og bygging av den 38 meter høye og om lag 1 300 tonn tunge støttestrukturen. Planlegging, innkjøp og metodearbeid starter umiddelbart, mens fabrikasjon i Verdal starter i januar 2018.

Oppdraget med byggingen av støttestrukturen vil gi jobb til rundt 60-70 personer ved Kværners verft i Verdal i byggeperioden.

Selv om det har gått for fulle maskiner på Kværner Stord med det ruvende understellet til Johan Sverdrup-plattformen, har situasjonen etter sommeren 2018 vært usikker for verftet i Verdal.

Det kan være et alternativ for verftet å sende arbeidere til Stord for å bidra til femmilliardersoppdraget på renovering av Njord-plattformen, hvis nye ordre ikke tikker inn.

Ti årsavtale med Maersk

Det er under en måned siden det ble klart at Repsol og medeierne skal sette i gang med en tredje utbygging av Yme-feltet. Ifølge en fersk konsekvensutredning planlegges det investeringer på rundt 8 milliarder kroner for å få prosjektet på beina igjen, meldte Petro.

Dette er tredje gang man forsøker seg på Yme-feltet.

Fra Operatørkonferansen i Stavanger melder Petro at Repsol har signert en ti års leieavtale for Maersk Inspirer til Yme.

– Vi har klart å snu et decom-prosjekt til et utbyggingsprosjekt, uttalte Vidar Nedrebø i Repsol Norge, skriver Petro.

Start og stenging

Oljefeltet ble etter kun fem års produksjon stengt ned i 2001 på grunn av høye kostnader og lav oljepris.

Utbygging og drift av ny plattform ble forsøkt i 2011, men allerede året etter ble 140 personer evakuert da det ble oppdaget sprekker i bærestrukturen.

Samme år ble det klart at den skulle skrotes. Likevel har det vært nektet å gi milliardsluket opp.

Da Repsol Norge overtok skandalplattformen etter Talisman-oppkjøpet i 2014, fikk de etter flere utsatte frister fjernet den ubrukte plattformen i fjor høst fra Nordsjøen med løfteskipet Pioneering Spirit. 

Da var det allerede kjent at oljeselskapet Okea jaktet en oppjekkbar rigg som kan hente oljen opp fra Yme-feltet.

Partnerne i Yme-lisensen er Repsol, Okea, Lotus og Kufpec.