– Det er en fin restaurantdel da, er det ikke?

Konserndirektør i Statoil, Margareth Øvrum, svinger seg rundt, slår ut med armene og ser rundt seg i kafeen på den nydøpte plattformen Aasta Hansteen.

Øvrum har selv vært plattformsjef, faktisk den første kvinnelige i Statoils historie. Mye har forandret seg siden den gang, og mye har forandret seg siden plattformens navnesøster Aasta Hansteen levde – kvinnesaksforkjemperen på 1800-tallet som ble den første kvinnen i Norge til å utdanne seg til profesjonell kunstmaler.

Den teknologiske utviklingen i petroleumsbransjen, som Margareth Øvrum nå har ansvaret for i Statoil, har også tatt store fremskritt.

Aasta Hansteen ble døpt på kvinnedagen. Foto: Adrian Nyhammer Olsen

Så store fremskritt at restaurantdelen hun står i, stort sett aldri kommer til å se så mange folk i lokalet på samme tid igjen.

– Det vil være rundt 20 arbeidere som holder plattformen i gang under normaldrift, sier Øvrum.

– Det høres jo veldig lite ut?

– Ja, det er ganske få til at plattformen er så stor. Det er mye automatisering, mange sensorer, men ingen fjerndrift. Blant de 20 er jo en til helikopterkontroll, en til å føre kranen og så videre. Men når vedlikeholdsoppgaver skal gjøres kreves det flere, sier hun.

Plattformen er også utstyrt med 98 sengeplasser. Der fikk ikke pressen tilgang til på omvisningen torsdag, ettersom folk allerede er flyttet inn, og nattskiftet sover. I april skal plattformen bort fra Stord, men først skulle glass knuses og navn gis.

Mette Stattin er Aasta Hansteens gudmor. Her knuser champagneflasken. Foto: Adrian Nyhammer Olsen

Milliardsprekk

En Statoil-ansatt med gehør sang «Å, Vestland, Vestland» til de oppmøtte arbeiderne, partnere, Statoil-sjefer, presse og koreansk verftsledelse, før bløtkake og den beryktede champagneknusingen fant sted.

Datoen dåpen skjer på er ikke tilfeldig. Det er kvinnedag, og Statoil valgte å kalle den nye plattformen opp etter feministen Aasta Hansteen.  Selve gassfeltet ble omdøpt fra Luva til Aasta Hansteen, på denne dagen i 2012.

Men passende dato til tross, prosjektet er et år forsinket. Produksjonsstart er ventet i slutten av året, og ikke slutten av fjoråret.

– Til sammen har kostnadene økt med ti prosent på grunn av utsettelsene, sier Margareth Øvrum i Statoil.

Margareth Øvrum. Foto: Adrian Nyhammer Olsen

Fakta

Aasta Hansteen

  • Aasta Hansteen-feltet skal driftes av Statoil fra Harstad, men gassen skal føres i rør 482 kilometer til Nyhamna i Møre og Romsdal. Feltet skal etter planen settes i drift i siste kvartal i 2018.
  • Funnet i 1997. Skulle være operativ ved slutten av fjoråret, men har blitt utsatt.
  • De utvinnbare ressursene er beregnet til 47 milliarder standard kubikkmeter med gass.
  • Aasta Hansteen-feltet ligger i et værutsatt område 300 km til havs nordvest for Sandnessjøen i Nordland, og det krever derfor installasjoner som ligger stabilt selv i svært hardt vær.
  • Aasta Hansteen-plattformen er en såkalt Spar-plattform (vertikalt sylindrisk skrog forankret til havbunnen). Den er den første i sitt slag på norsk sokkel og altså den største i verden.

Totalt er det fire milliarder i økte kostnader, sier konserndirektøren. Av de ti prosentene er to av dem økte kostnader alene, mens de resterende åtte er som følge av valutaendring.

Øvrum er likevel fornøyd med det.

– Det har tatt tid, men ikke så mye penger. Vi startet prosjektet i en periode med høy aktivitet, og det har vært forskjellige forsinkelser. Men vi har hatt kontroll hele veien, sier hun.

Rørledning i nord klar for nye funn

Samtidig påpeker hun at Polarled, gassrørledningen som går fra Aasta Hansteen til Nyhamna i Møre og Romsdal, har blitt 3,7 milliarder billigere enn forventet. Aasta Hansteen kunne ikke vært bygd uten denne.

I april skal den fraktes opp til Norskehavet. Åtte skip er bestilt for å taue den opp. Der skal Aasta Hansteen stå, på 1300 meters dyp, om lag 300 kilometer vest av Bodø. Det blir det dypeste feltet på den norske kontinentalsokkelen.

Det kunne merkes at det også for nordlendingene var en stor dag på Stord. Marianne Bremnes, ordfører i Harstad, hadde tatt turen for å overvære dåpen. Feltet skal drives fra Harstad, med forsyningsbase i Sandnessjøen og helikopterbase i Brønnøysund.

Tegning av Aasta Hansteen som barn, med Margareth Øvrum og Marianne Bremnes. Foto: Adrian Nyhammer Olsen

Hun overrakte en gave til Statoil, et bilde av den unge Aasta Hansteen, og kom med fortellinger om kvinnens femnistiske virke.

– Dagens Aasta skal tåle å stå sterkt når det blåser som mest, sa hun.

Nordlending og Mette Stattin måtte tåle Vestland-sangen som åpning av programmet, før hun fikk æren av å kutte snoren som slapp champagneflasken mot plattformskroget.

– I am proud to be a nordlending, åpnet hun talen sin med.

Den nevnte rørledningen Polarled er ventet å legge grunnlaget for flere felt i Norskehavet, og mange arbeidsplasser i industrien i Nord-Norge, forteller konserndirektør for norsk sokkel i Statoil, Arve Sigve Nylund.

– Det er fem kryss på denne ledningen, og vi leter i området rundt. Allerede har vi funnet noe på feltet Snefrid Nord, sier Arve Sigve Nylund, konserndirektør for norsk sokkel i Statoil.

S. H. Kim ved Hyundai Heavy Industries. Foto: Adrian Nyhammer Olsen

– Kunne ikke ha blitt bygd i Norge

På et tidspunkt var det 3000 arbeidere som jobbet på verftet i Sør-Korea for å ferdigstille spar-plattformen. En slik plattform består av en enkel vertikal sylinder, som skal festes til en havinstallasjon som allerede er på plass i Norskehavet. Sylinderen holder oppe et plattformdekk, som er satt på oppå sylinderen her på Stord.

Se video fra da de rettet opp Aasta Hansteen:

Fra topp til bunn måler Aasta Hansteen 320 meter, like høyt som Fløyen i Bergen eller Eifeltårnet i Paris.

– Jeg får gåsehud. Det er ingeniørkunst av ypperste klasse, noe av det mest komplekse vi har sett, sier Øvrum.

Sparplattformen er bygd sidelengs på Hyundai Heavy Industries i Ulsan i Sør-Korea. Hun brukte tid på å rose det koreanske verftet som har bygget plattformen.

– Den kunne ikke blitt bygd i Norge, fordi vi ikke har tørrdokker av de dimensjonene. Bare to verft i verden har kapasitet i denne størrelsen, sier hun.

Verdens største tunglastskip måtte til for å frakte den fra verftet til Norge. Sylinderen har ligget på Stord siden i fjor sommer, og på grunn av dårlig vær måtte man utsette monteringen av plattformdekket, som lå hos Westcon i Ølen.

Neste etappe går til Norskehavet i april.

Så høy er Aasta Hansteen. Illustrasjon: Statoil.