Arbeiderpartiets fylkeslag oljefylket Rogaland gir opp håpet om oljeboring i Lofoten, Vesterålen og Senja, skriver Klassekampen. Det går derfor mot nei på Arbeiderpartiets landsmøte neste vår.

Dermed er det bare Høyre og Fremskrittspartiet som er for å åpne områdene. Da Venstre gikk inn i regjeringen, ble ballen blitt lagt midlertidig død, eventuelt blitt kastet over på Arbeiderpartiets banehalvdel.

Det har derfor vært knyttet en stor spenning til hvilken avgjørelse Arbeiderpartiet ville lande på. I går gikk Bjørnar Skjæran, fylkesleder i Nordland Arbeiderparti, ut i NRK og kalte saken for «en død hest».

I dagens Klassekampen følger et annet oljevennlig fylkeslag, Rogaland Ap, opp.

– Ting endrer seg. Vi skal ikke være populister, men nå har det etter det jeg forstår vokst frem en holdning i Nordland om at oljeaktivitet i Lofoten er noe man ikke ønsker. I stedet vil de utvikle de ressursene de har, sier Stanley Wirak, leder i Rogaland Arbeiderparti til Klassekampen.

– Jeg er der nå at jeg vil lytte til landsdelen selv, og det har jeg egentlig alltid ment. Dette må selvsagt bli vedtatt på landsmøtet, men partiet lytter jo. Jeg tror at dette blir en løsning alle kan leve med, fortsetter Wirak.