– Skal leverandørbedrifter utvikle seg til solide bedrifter i framtiden, er sjansen større for å lykkes for de som har en global tilnærming, sier Geir Austigard til Aftenbladet.

Han tror at bedriftene som klarer seg best i framtiden er de som ekspanderer globalt og gjerne har en større portefølje enn mange nisjebedrifter.

– Nisjebedrifter er sentrale i utviklingen av ny teknologi. Derfor skal vi tilrettelegge for disse, samtidig som vi husker at de vil utvikle seg best hvis de raskest mulig blir globale aktører, sier Austigard.

– Større muligheter ute

Tirsdag avgjør Stortinget om det blir en utredning av konkurranseforholdene på norsk sokkel og om Statoil er blitt en for mektig aktør.

Når utgangspunktet tas i de globale forholdene, mener Austigard at en utredning om Statoil og forholdene på norsk sokkel blir mindre relevant, nettopp fordi Statoil i det globale markedet bare er en av flere større aktører.

– Mulighetene for leverandørene er langt større i det globale markedet enn ved bare å se til norsk sokkel. Mange bedrifter vil trenge hjelp for å konkurrere utenfor Norge. Investering i tiltak som fremmer eksport er god, fremtidsrettet politikk, understreker Austigard.

Forstår kritikken

Kritikerne mot det for mektige og dominerende Statoil har tidligere også streifet innom at Statoil må tas av børs. Det må bli mer politikerstyrt for å være et redskap for verdiskaping.

Geir Austigard i Norsk Industri mener at det er noe i kritikken fra leverandørindustrien.

– Hvis Statoil bestemmer at kostnader skal kuttes med 10 prosent, rammer det hele markedet samtidig i Norge. Det er den uheldige konsekvensen av å ha en så dominerende aktør på norsk sokkel.

Les hele saken på aftenbladet.no (abo.)