Da Statoil i fjor skiftet navn til Equinor, var bakgrunnen at selskapet ønsker å profilere seg som et bredt energiselskap.

På oljegigantens kapitalmarkedsdag i London i forrige uke var det likevel mest snakk om olje. I fjor gikk om lag 5 prosent av investeringsbudsjettet til fornybar energi. Konsernsjef Eldar Sætre kunne ikke garantere at andelen blir høyere i år. Innen 2030 er målet at 15-20 prosent av investeringene skal være grønt.

Grønn framtid

Noen er skeptiske til Equinors grønne ambisjoner, men sjeføkonom Kyrre M. Knudsen i SR-Bank er ikke i tvil om at det er på vei til å bli et bredt energiselskap.

– Jeg tror det kommer til å bli et rent fornybarselskap. Hvis du bare trekker det langt nok, sier Knudsen i en fersk episode av podkasten Det vi lever av.

Hør hele podkasten her:

– Antakelig vil olje og gass mot slutten av dette århundret gå inn i solnedgangen, og da tror jeg Equinor står klar med solcellene. Dette er mer snakk om en langsiktig reise og hvordan den modnes underveis. De er allerede veldig store på havvind, utdyper han.

Del av selskapets omdømme

–  Vi må ha en mer bærekraftig verden – det er viktig for oss alle. Og slik jeg tolker Equinor, er det også viktig for dem å være med på den reisen. I dag er om lag 65 prosent av energien som forbrukes i verden kull, olje og gass. 20 prosent er kull. Det første steget er å gå fra kull til gass, sier Knudsen.

Resultatene Equinor la fram i forrige uke, var de beste på lenge. Høyere oljepris og lavere kostnader gjør at selskapet håver inn.

– Det er viktig at selskapet tjener mye penger. Da har de også mer penger til å bli med på fornybarreisen. At investeringene blir litt lavere i år enn i fjor tror jeg ikke betyr så mye. Vi skal heller se på det langsiktige målet som er satt. Selskapet har staket ut en kurs og er på vei. De neste årene vil vi se at de går mer i den retningen. Det har de lovet markedet, og det er nå en del av selskapets omdømme, sier Knudsen.