To år har gått siden K. Lund Offshore tapte kampen om en kontrakt på Statoils Johan Sverdrup-felt i Nordsjøen. Selskapet måtte permittere, og senere si opp 30 ansatte.

Fakta

K. LUND OFFSHORE

 • Er sammen med Maskin K. Lund en del av K. Lund Gruppen
 • Etablert i 2000
 • Leverer kompressorer til offshoremarkedet
 • Hovedkontor på Sola, har også avdeling i Brasil
 • 40 ansatte
 • Eies av daglig leder i selskapet, Gaute Jørpeland

– Hvordan kan en være glad for å tape en så betydelig kontrakt?

– Jeg skjønner at folk blir overrasket av utsagnet mitt. Men sannheten er at vi ble tvunget til å skjerpe oss på en rekke områder. Hadde vi vunnet ville vi fortsatt i den gamle tralten, mens markedet har endret seg dramatisk. Vi ville sannsynligvis ikke gjennomført den omstillingen vi har gjort i dag, og som jeg mener sikrer vår eksistens i tiden fremover, sier daglig leder og eier av K. Lund Offshore, Gaute Jørpeland, og legger til:

– Selvsagt er det ikke bra med tanke på de som måtte gå. Men nå har vi bygget en organisasjon som er mye mer effektiv. Vi kan klare å holde den bemanningen vi har i dag. Driftens eksistens har blitt mer solid.

Sikret seg rammeavtale

I dag er det god plass i verkstedet til K. Lund Offshore på Sola. For tre år siden var det nesten alltid fullt.

Jørpeland viser frem en kompressor som skal leveres til Dvalin-feltet.

– Det er skremmende å tenke på hvor mye som har skjedd de siste to til tre årene. Her gjelder det å henge med i svingene, samtidig som en tenker nytt.

Et halvt år etter Johan Sverdrup-kontrakten var tildelt, inngikk selskapet en rammeavtale med Statoil. Avtalen går over 20 år, og dekker både nye kompressorer samt service og vedlikehold.

– Denne kontrakten er svært viktig for oss, både fordi den er langvarig og fordi den dekker flere områder av virksomheten vår. Vi har fokusert på standardisering de siste årene, og gjennom rammeavtalen har vi fått direktekontakt inn i Statoil, noe vi setter pris på

Første kompressor til Gullfaks

Maskin K. Lund er opphavet til K. Lund Offshore, og går tilbake til 1898. Jørpeland ble ansatt i selskapet i 1977. I 2000 kom daværende eier og spurte om han ville kjøpe offshoreavdelingen. I dag eier han hundre prosent i selskapet, samt 55 prosent i Maskin K. Lund.

De første kompressorpakkene leverte selskapet til Gullfaks på 80-tallet. Siden det har de levert hundrevis av kompressorer til ulike installasjoner. Produksjonen skjer i hallen på Sola.

– Vi kjøper komponenter fra 60 underleverandører. Rørsystemer og rammer konstrueres og skrus sammen her, det samme gjelder design.

Ser til andre markeder

Fra 2014 til 2015 falt selskapets inntekter fra nærmere 275 millioner kroner til rundt 85 millioner. I 2014 hadde K. Lund Offshore et driftsresultat på 33 millioner kroner, mens de to siste årene har gått i underskudd med henholdsvis minus 15 millioner i 2015 og minus 10 millioner i 2016.

Hovedsakelig har selskapet levert til norsk og britisk sokkel. Men K. Lund Offshore har også kunder i land som Russland, Australia, og Kasakhstan, i tillegg til egen avdeling i Brasil med 12 ansatte.

Oljekrisen har gjort at de også har giret opp i andre markeder.

– Vi har serviceoppdrag på landbasert industri som. Blant annet har vi inngått kontrakt med Sør-Norge Aluminium. Tidligere solgte vi ikke til den type industri, men nå satser vi i flere segmenter. I tillegg er vi mer aktive internasjonalt.

Mindre på norsk sokkel

Jørpeland ønsker å være mindre avhengig av norsk sokkel fremover. Å være en del av den bratte oljenedturen, mener han best kan beskrives som risikosport.

– Vi ser en økning i eksport, mens det nærmest har vært bråstopp på norsk sokkel. Da må vi tenke alternativt. K. Lund Offshore satser også på videreutvikling av eksisterende teknologi, og har investert rundt syv millioner kroner de siste to årene. Det er investeringer som har gjort at vi kan beholde ansatte.

Sysla Live: Spillet om offshore-flåten

Offshore-rederiene har vært gjennom sin dypeste nedtur noensinne. Hva avgjør hvem som går til bunns og hvem som seiler videre?

Det får du svar på når våre journalister intervjuer disse på scenen i Ålesund onsdag 20. september:

 • Per Sævik – Havila, Havyard, Fjord1
 • Kristin Holth – DNB
 • Tom Hestnes – Alfred Berg
 • Njål Sævik – Havila
 • Eirik Syversen – Volstad Maritime
 • Rune Malvik – Sparebank 1 SMN,
 • Synnøve Gjønnes – Pareto
 •  Stig Erik Kyrkjeeide – Swedbank / Kepler Cheuvreux

Les mer om programmet her, se hvem andre som har meldt seg på her, og bestill billetten din her.

Vi sees i Ålesund!